Hoe ideaal zou het zijn als je partner precies hetzelfde at als jij? Als je date zich meteen enthousiast zou aanpassen aan jouw dieet? Of dat wanneer jij veganistisch gaat eten, je partner dat ook meteen een goed idee vindt?
Doordat we steeds meer te weten komen over hoe voeding onze gezondheid (en het milieu) beïnvloedt, is de kans steeds groter dat je partner heeft gekozen voor een ander dieet dan jij. Dat kan voor wrijving zorgen binnen de relatie, maar het is ook prima mogelijk om het gezellig te houden aan tafel. Dit is hoe.
Leer elkaars lijf kennen
Het allerbelangrijkste om te onthouden is dat ieder lichaam anders is. En dat niet ieder lichaam het even goed doet op hetzelfde dieet. Als je je goed hebt verdiept in voeding en erachter bent gekomen welk dieet voor jóu lekker werkt (glutenvrij, veganistisch, keto, koolhydraatarm, Hollandse pot, etc.), betekent dat niet meteen dat dat dieet ook ideaal is voor jouw partner.
Laat je geliefde zelf ondervinden welk dieet goed bij hem of haar past. Sta open voor de keuzes die je partner maakt en heb daar respect voor. En je mag best aangeven dat je het fijn vindt als je partner ook respect heeft voor jou dieetkeuze en hier open voor staat. Communiceer bijvoorbeeld dat je het leuk vindt als je partner een keer jouw veganistische hamburger probeert of jouw fantastische smoothie.
Online training Tantra & seksuele energie
-
Voel je lichter, vrijer én levenslustiger
-
Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam
-
Cadeau: set tantrakaarten
Merk je dat jullie allebei een erg sterke mening hebben over welk dieet gezond is? Ga dan eens samen, of los van elkaar, naar dezelfde voedingsdeskundige. Dan leren jullie niet alleen meer over je eigen lichaam, maar ook over elkaars. Je begrijpt beter waarom de één veganistisch eet en de ander zo nu en dan juist een gebakken eitje nodig heeft.
Focus je op overeenkomsten
Als je je blijft focussen op de grote verschillen in jullie dieet, dan is het moeilijk om gerechten te bedenken die jullie allebei kunnen eten. Want ongeacht de verschillen, wanneer je focust op wat jullie diëten gemeen hebben, blijkt het opeens niet meer zo’n probleem. Eén van jullie kan misschien niet zonder ijs (de gezonde of ongezonde variant), terwijl de ander niets van ijs wil weten (véél te koud). Maar misschien hechten jullie wél allebei waarde aan gezond eten of je lekker in je vel voelen. Of houden jullie allebei van lekker pittig eten, ook al ziet een pittig gerecht er voor ieder van jullie anders uit.
Maak eens een lijstje van alles wat jullie allebei lekker vinden en graag eten. Spinazie, aubergine, zoete aardappel, cashewnoten, havermoutpap… Wellicht zijn jullie allebei gek op spiesjes, ondanks dat de één een spiesje met groenten eet en de ander een spiesje met vlees. Zo kom je erachter dat het helemaal niet zo moeilijk is om samen van een maaltijd te genieten.
Leven en laten leven
Is je partner gek op uitsmijters? Laat hem of haar dan lekker die uitsmijter eten. Misschien pik jij zo nu en dan zelfs een hapje mee, ook al ben je niet gek op ei. En je kunt natuurlijk ook prima allebei wat anders eten als dat beter uitkomt. Of hetzelfde gerecht maar dan met andere toppings, bijvoorbeeld. Denk aan pasta met ieder een andere saus of een pizza die jullie zelf beleggen.
Blijf communiceren
Vaak kun je dingen beter te vaak communiceren dan ervan uitgaan dat de ander je wel begrijpt. Door dat laatste ontstaan namelijk alleen maar misverstanden, ook in de keuken.
Door te communiceren b lijf je bovendien trouw aan jezelf. Door ‘nee’ te zeggen als je niet nog een schepje of drankje wilt. Door te zeggen wat je nodig hebt (‘ik voel me de laatste tijd niet zo goed, zullen we wat minder vaak uit eten gaan/meer groenten eten?’). En door om hulp te vragen (‘Ik probeer te minderen met suiker, vind je het goed als we geen toetjes in huis halen?’).
De uitdaging zit hem erin te communiceren op een respectvolle ‘geweldloze’ manier, waarbij je niemand schuld aanpraat (ook jezelf niet). Je wordt niet boos en strooit zeker niet rond met verwijten. Benieuwd hoe je dat doet? Bekijk dan deze video over geweldloze communicatie.
Beeld: styling door Maaike Koorman, foodstyling door Ajda Mehmet
Meer Happinez?
- Lichter leven: nooit meer op dieet
- Laat dit het jaar zijn dat je vrede sluit met je lijf
- Eten vanuit je intuïtie? Zo doe je het