Wat is jouw plaats in je familie? Ontdek en doorbreek je patronen

Wat is jouw plaats in je familie? Ontdek en doorbreek je patronen Wat is jouw plaats in je familie? Ontdek en doorbreek je patronen Wat is jouw plaats in je familie? Ontdek en doorbreek je patronen

Voel jij je altijd verantwoordelijk? Heb je moeite met het aangeven van je grenzen? Of de drang om je constant te bewijzen? Hardnekkige patronen in je dagelijkse leven zijn altijd terug te voeren naar je systeem van herkomst, ofwel: je familie.

Wat is jouw plaats in je familie en is dat ook de plek die je inneemt? Met familieopstellingen en het boek De Fontein van Els van Steijn kun je dat onderzoeken.

Boosheid helpt je niet

Stel: je bent enig kind van ouders in een slecht huwelijk. Je moeder stort haar hart bij  je uit, je vader zondert zich af. In zo’n situatie is het lastig om je kindplaats in te nemen. Sterker nog, als kind wil je zo graag dat het je ouders goed gaat dat je op de plaats gaat staan waarmee je hen helpt. Door van rol te wisselen bijvoorbeeld. De invloed van die plaats in het systeem, die niet de jouwe is, achtervolgt je gedurende je leven. Je neemt de zorg voor vrienden, collega’s en je partner op je en niemand hoeft voor jou te zorgen. Als je je er bewust van bent, maakt het je misschien boos. Maar boosheid en eventuele vergeving helpen je niet. Alles draait om acceptatie van de situatie zoals die was en is.

Plaats in de opstelling

Een goede manier om achter je plaats in het systeem te komen, is een familieopstelling. Tijdens zo’n bijeenkomst breng je een vraag in die betrekking heeft op je patronen. Waarom voel ik me vaak zo eenzaam? Waarom zet ik mezelf altijd op de tweede plek? Vervolgens stel je met behulp van representanten uit het aanwezige publiek je familie op. Je geeft de representant van jezelf daarin ook een plaats en gaat door de opstelling zien en ervaren wat die plaats voor effect heeft op jou. Bij een opstelling waarbij je ouders ver uit elkaar staan en jij ertussenin staat, zal een opstellingsbegeleider proberen jou een andere plek in het systeem te geven om je te laten ervaren wat dat met jou doet

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Cadeau: set tantrakaarten

Gevoelens toelaten

Ook volgens Els van Steijn, auteur van het boek De Fontein, is acceptatie van de situatie de crux. Op het moment dat je een oordeel hebt over één van je ouders ben je geneigd te compenseren. Als je hebt ervaren dat je vader je niet zag, creëer je bewijsdrang. Moest je als kind voor je moeder zorgen, geef je vooral en heb je moeite met ontvangen. Je kunt boos zijn om dat wat je gemist hebt bij je ouders, maar boosheid is een secundaire emotie. De primaire emotie die daaronder zit, is verdriet, een gevoel van afwijzing, eenzaamheid. Als je die gevoelens toelaat, kun je je oorspronkelijke plaats in het systeem weer innemen en je patronen doorbreken.

Meer lezen?

Meer Happinez?

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.
Volgend artikel
Nieuwe flirt? Dit is de beste locatie voor je eerste date
Nieuwe flirt? Dit is de beste locatie voor je eerste date