Praten jij en je partner tijdens de seks? Zo nee, dan is het de hoogste tijd om daar toch maar eens mee te beginnen. Kletsende lovers zijn namelijk meestal een stuk blijer met hun seksleven en hun relatie dan partners die de liefde bij voorkeur in stilte bedrijven. Dat blijkt uit een onderzoek dat werd gepubliceerd in de Journal of Sex & Marital Therapy.
Voor de duidelijkheid: je hoeft niet eens beslist je mond open te trekken, want je kunt ook ‘praten’ met je lichaam. Lichaamstaal tussen de lakens is namelijk net zo effectief als het gesproken woord. Non-verbale aanwijzingen, zoals iemands hand in de juiste richting verplaatsen of een veelbetekenende kreun ter aanmoediging, zijn allemaal vormen van communicatie. Zowel verbale als non-verbale communicatie werd door de onderzoekers gelinkt aan meer seksuele tevredenheid.
Meer seksuele communicatie = betere seks
Voor het onderzoek werd aan zo’n 400 mensen gevraagd naar hoe vaak ze communiceerden tijdens de seks, hóe ze communiceerden (verbaal en non-verbaal), en hoe vaak en op welke manier hun partners communiceerden. Daarnaast moesten de respondenten aangeven hoe tevreden ze waren met hun seksleven, hun relatie, en de seksuele communicatie binnen hun relatie. De resultaten tonen aan dat meer communicatie, in wat voor vorm dan ook (zowel verbaal als non-verbaal en zowel door zichzelf als door de partner), leidt tot meer tevredenheid over de seksuele communicatie binnen de relatie. En dat leidt weer tot meer tevredenheid over de seks. Met andere woorden: hoe vaker mensen communiceren in bed, hoe beter de seks.
Die conclusie lijkt voor de hand liggend, maar toch: hoe vaak communiceer jij nou écht met je lover tijdens seks? Spreek jij letterlijk uit wat je wel en niet fijn vindt? Is je lichaamstaal duidelijk, of laat je je geliefde maar een beetje gissen naar wat je wilt? De onderzoekers verwijzen naar eerdere studies waaruit blijkt dat mensen bang zijn de stemming te verpesten als ze praten tijdens de seks, of dat hun partner er negatief op zal reageren. Zo makkelijk is seksuele communicatie dus nog niet.
Online training Ayurveda
-
Ontdek de leefstijl die bij jou past
-
7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer
-
Cadeau: koperen tongschraper
Laat je lichaam spreken
Vind jij het ook lastig om uit te spreken wat je wel en niet prettig vindt tijdens het vrijen? Geen reden tot paniek: let your body do the talking. Gebaren en geluiden kunnen net zo veelbetekenend zijn als woorden. ‘Non-verbale communicatie wordt vaak als minder ongemakkelijk of minder bedreigend gezien dan verbale communicatie’, aldus de onderzoekers.
Al betekent dat absoluut niet dat je iets niet rechtstreeks mag zeggen of vragen. Als je het op de juiste manier doet, zorgen sexy praatjes tussen de lakens juist voor extra seksuele spanning. Het kan ook nog eens een boost zijn voor je zelfvertrouwen – en dat van je partner. Praten tijdens seks? Toch maar eens riskeren dus, die rode wangetjes.
Meer Happinez?
- Zo omarm je je seksuele kracht
- Tips voor mindblowing seks van Jessica Graham
- Dit is waarom minder seksen ook gezond voor je kan zijn