Spirituele man of rokkenjager? Zo kom je erachter

Door Susan Smit
Spirituele man of rokkenjager? Zo kom je erachter Spirituele man of rokkenjager? Zo kom je erachter Spirituele man of rokkenjager? Zo kom je erachter

‘Hij is een hele spirituele man,’ zegt een vriendin van mij, bijna met ontzag. Ze ontmoette hem op een retraite en na een dag of twee lagen ze na de ochtendmeditatie te zoenen in haar hotelkamer.

Na twee maanden en verschillende etentjes en logeerpartijtjes durfde ze te beginnen over de kwestie van andere vrouwen die hij misschien nog zag en of ze voor elkaar zouden kiezen. Maar dat wil hij dus niet. ‘Hij gelooft niet in claims op elkaar leggen in de liefde,’ legt ze uit, ‘want als je liefdesrelaties in afspraken vastlegt en insluit, is dat een daad van het ego.’

Spirituele man of rokkenjager?

Ik bekijk haar even goed. Ze lijkt het zichzelf kwalijk te nemen dat ze naar een monogame relatie verlangt, alsof het wel heel onverlicht van haar moet zijn dat ze zoiets aards en banaals als exclusiviteit wil. ‘Liefde betekent elkaar vrijlaten,’ zegt ze nog, half overtuigd.

Ik ken er genoeg. Mannen (want het zijn vooral mannen en een enkele vrouw, sorry heren) die zichzelf vermommen als ‘spiritueel gevoelige man’ en het hebben over ‘energetisch samenzijn’ als ze seks bedoelen. Die onder het mom van ‘egogedreven afhankelijkheid’ elke aanspraak op hun tijd, liefde en aandacht afwijzen. Hun vrijblijvende affaires noemen ze vaak ‘spirituele liefdesrelaties’. Van liefde is er immers genoeg, dat moet je niet willen afbakenen en begrenzen ‘want dat beperkt je innerlijke groei’. In mijn woordenboek heet zo iemand gewoon een player. Een rokkenjager. Een soepele vrijbuiter met meerdere potjes op het vuur. Met een handig spiritueel vocabulaire.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Cadeau: set tantrakaarten

De exclusieve relatie

Open relaties en polygamie is prima voor mensen die dat allebei willen en veel plezier ermee, maar als je door een ander overgehaald moet worden om ervoor te kiezen, kun je er maar beter niet aan beginnen. Daarom vraag ik mijn vriendin om haar eigen verlangen naar een exclusieve relatie niet te vergeten en te onderzoeken waarom ze ervan af zou willen wijken.

Een liefde waarbij je elkaar trouw belooft hoeft zeker niet minder spiritueel te zijn dan een open relatie. ‘Trouw zijn aan jezelf’ kan ook ‘trouw aan de ander’ omsluiten. Het is een keuze om seksualiteit en intimiteit bij één persoon te willen vinden in plaats van die te verdelen over meerdere mensen. Dat is een keuze waarbij je jezelf af en toe een avontuur ontzegt dat vast ook mooi en fijn had kunnen zijn, zeker, maar die ook een diepe verbinding kan brengen. En een hele hoop persoonlijke groei.

Met monogame liefde, vanuit je eigen innerlijke kracht en autonomie, kun je zowel jezelf koesteren als de ander. Laat niemand je vertellen dat dit niet spiritueel is – zeker niet door iemand die jou in bed wil krijgen op momenten dat het hem uitkomt.

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.

Meer lezen over liefde?

Echte liefde vinden? In je tweelingziel vind je je ware spirituele partner.

Volgend artikel
Als liefde buiten je bereik voelt
Als liefde buiten je bereik voelt