Dit zijn de 3 grootste stressfactoren in relaties

Dit zijn de 3 grootste stressfactoren in relaties Dit zijn de 3 grootste stressfactoren in relaties Dit zijn de 3 grootste stressfactoren in relaties

Hoe fijn het ook is om je leven met iemand te delen; het is niet altijd rozengeur en maneschijn. Relaties kunnen op z’n tijd flinke stressfactoren zijn.

Uit een onderzoek door een website voor online therapie bleek dat er drie stressfactoren zijn die het vaakst voorkomen in relaties: onzekerheid over de toekomst, ruzies en gebrek aan inzet van je partner. Herkenbaar? De volgende keer dat je je lief wel achter het behang kunt plakken, troost jezelf: relatiestress wordt met de jaren minder. Maar tot die tijd kun je er wél iets aan doen:

1 Onzekerheid over de toekomst

Als de vraag of jullie relatie wel de goede kant opgaat strubbelingen oplevert, ben je zeker niet de enige. Onzekerheid over de toekomst is stressfactor nummer één in relaties. Maar liefst een kwart van de respondenten – zowel mannen als vrouwen – gaf aan er last van te hebben. Vooral in het begin van een relatie twijfel je misschien of je geliefde wel net zo gelooft in een gezamenlijke toekomst als jij.

Stop die twijfels niet weg, maar praat erover. Eerlijkheid is essentieel in een relatie, dus daar kun je maar beter zo vroeg mogelijk mee beginnen. Wees niet bang om af en toe bevestiging te vragen als je daar behoefte aan hebt. Meteen een ring om je vinger en de belofte van eeuwige trouw verwachten mag dan wat extreem zijn; het kan geen kwaad om je liefste te vragen naar zijn of haar intenties voor de lange termijn.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Cadeau: set tantrakaarten

2 Discussies en onenigheid

Ruzies zijn normaal in relaties en komen – heus – zelfs in de beste huwelijken voor. Toch zorgen discussies en onenigheden bij veel mensen voor kopzorgen. Iets minder dan een kwart van de ondervraagde personen zei in de week voor het onderzoek stress te hebben ervaren als gevolg van een ruzie.

Veeg onenigheden niet onder het tapijt, want op den duur leidt dat alleen maar tot een hele hoop opgekropte frustraties. Die bom gaat hoe dan ook barsten. Los conflicten liever zo snel mogelijk op. Daarmee voorkom je dat jullie in negatieve emoties blijven hangen. Ook belangrijk: ruzie hoeft niet persé slecht te zijn. Soms kom je door conflicten juist nader tot elkaar en een potje goedmaakseks op z’n tijd kan ook geen kwaad. Elkaar tijdens of na een ruzietje een stevige knuffel geven, werkt goed om de scherpe kantjes er vanaf te halen. Door lichamelijk contact komen er namelijk liefdeshormonen vrij.

3 Gebrek aan inzet

Heb je het gevoel dat je partner zich minder inzet voor jullie relatie dan jij? Dit is een van de lastigste stressfactoren. Je kunt iemand nu eenmaal niet dwingen om meer om jou te geven.

Vertel je geliefde dat je het gevoel hebt dat hij of zij je voor lief neemt, terwijl jij wél investeert in jullie relatie. Als het goed zit tussen jullie, is je verkering heus bereid om te veranderen en jou meer te laten merken dat je gewaardeerd wordt. Gebeurt dat niet, dan moet je je afvragen of deze relatie jouw tijd en moeite nog wel waard is.

Meer Happinez?

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
Zit je in een moeilijke relatie? Dan is deze brief voor jou
Zit je in een moeilijke relatie? Dan is deze brief voor jou