Met deze 4 tips leer jij pas echt goed luisteren

Met deze 4 tips leer jij pas echt goed luisteren Met deze 4 tips leer jij pas echt goed luisteren Met deze 4 tips leer jij pas echt goed luisteren

Echt luisteren doe je niet alleen met je oren, maar met je hart. Goed luisteren zorgt voor verbinding, voorkomt misverstanden en geeft de ander de mogelijkheid zijn of haar verhaal kwijt te kunnen.

Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed luisteren? Wij helpen je op weg, zodat je je gesprekspartner het cadeau van diep luisteren mag geven, wat jullie beide meer voldoening geeft.

Ongecensureerd

Je kent het wel, iemand vertelt een verhaal en meteen springen er allerlei gedachten in je op die je het liefst zo snel mogelijk wilt delen. Advies, een eigen ervaring, een boek dat de ander echt moet lezen… Het is goed bedoeld, maar zodra je in actie komt luister je eigenlijk al niet meer.

Dat is niet altijd erg, want misschien heeft de verteller wel behoefte aan jouw advies, jouw troostende worden of jouw persoonlijke mening. Maar door eerst goed te luisteren of deze behoefte er inderdaad is, of dat je gesprekspartner meer behoefte heeft aan het vertellen van zijn of haar verhaal, kom je de ander veel beter tegemoet.

Want zo vaak komt het niet voor dat je ongecensureerd je verhaal kunt doen, terwijl dat eigenlijk heel helend en verhelderend werkt. Door te luisteren ben je er dus echt voor de ander en deze tips helpen je op weg:

Nietsdoen

Stel jezelf in op nietsdoen. Luister met aandacht naar de ander, onderbreek de ander niet, geef geen advies of troost, stel niet gerust. Ook niet in gedachten. Laat de ander bepalen waar het gesprek over gaat en welke kant het op gaat.

Stel vragen

Om de ander te helpen zijn verhaal te doen, kun je wel vragen stellen. Vraag naar gevoelens die spelen, raad welke behoeftes eronder liggen: ‘voel je je ongerust over..? Ben je teleurgesteld dat..? Heb je behoefte aan..?’

Vul niets in

Realiseer je bij het stellen van vragen dat je zelf het antwoord niet kunt weten. Vragen geformuleerd als conclusie of interpretatie hebben een niet-verbindend effect. Voel maar: ‘Dus je bent gefrustreerd. Ik weet dat je ongerust was. Ik zie dat je teleurgesteld bent.’ Niemand wil zich dat laten zeggen. De ander kan alleen zelf voelen wat er gaande is.

Laat je nieuwsgierigheid voor wat het is

Besef dat je met sommige vragen eigenlijk alleen je eigen nieuwsgierigheid bevredigt, en dat het de verteller afleidt van zijn verhaal. Elke vraag die informeert naar het wie, wat, waar, wanneer en waarom heeft dat effect. Van een waaromvraag schieten veel mensen zelfs in de verdediging, wat een verbinding tussen jou en de ander in de weg staat.

Meer lezen over goed luisteren?

Zo leer je luisteren om te begrijpen, niet om te reageren.

Volgend artikel
Gelukkig zijn en gelukkig blijven? Doe de relatie-apk
Gelukkig zijn en gelukkig blijven? Doe de relatie-apk