Jan Geurtz legt de vinger op de zere plek in veel relaties: ben je nog verliefd, dan bemin je het onbekende en vrije van die ander. Daarna begint het verbinden en ontneem je elkaars vrijheid; je gaat de ander zien als leverancier van jouw erkenning en geluk. Jan Geurtz pleit daarom voor een spirituele relatie waarin jij zelf verantwoordelijk blijft voor je geluk.
Zolang je een ander nodig hebt om je gelukkig te voelen, ben je volgens Jan Geurtz verslaafd aan liefde. Je laat je eigenwaarde afhangen van je liefdespartner, wordt afhankelijk en stopt te groeien als mens. Immers, als je groeit verander je, met als gevaar dat de ander je niet meer leuk vindt, waardoor je je eigenwaarde verliest. Leer je om je geluk, eigenwaarde en liefde in jezelf te vinden, dan ben je niet langer afhankelijk. Je bent vrij om te groeien, om te zijn wie je bent, en de ander is dat ook. Hierdoor blijft de relatie groeien en zich verdiepen.
Zes lessen over de liefde van Jan Geurtz:
1. Klamp je niet vast aan de ander
In het begin van je leven maak je een fase door waarin je afhankelijk, behoeftig en onwetend bent. Wanneer je moeder te lang wegbleef voelde je je verlaten, angstig en bedreigd. Dat is normaal, want als baby loop je gevaar als niemand zich om je bekommert. Maar in je liefdesrelatie kan de angst om verlaten te worden leiden tot een afhankelijkheid, tot een angstvallig vastklampen, waar de relatie onder lijdt.
Online training Tantra & seksuele energie
-
Voel je lichter, vrijer én levenslustiger
-
Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam
-
Alleen in november 20% korting met code TANTRA20
2. Laat elkaar vrij
Als je geluk niet afhangt van de ander, zijn jullie beide vrij om te gaan en staan waar je wilt. Je doet dingen dan samen omdat je dat leuk vindt, niet omdat dat goed is voor je eigenwaarde of omdat het zo ‘hoort’. Je hoeft dan niet constant op de ander te wachten voordat je plezier en geluk kunt beleven, maar ervaart zelf al plezier en geluk. En dan is het extra leuk om tijd door te brengen met de ander.
3. Ieder zijn eigen leven
Om diezelfde reden is het belangrijk dat je jezelf blijft. Dat je dingen blijft doen die jij leuk vindt en die jou voldoening geven, ook zonder de ander. Dat maakt het makkelijker om het geluk in jezelf te vinden en de ander vrij te laten om ook zijn of haar eigen leven te hebben. Zo zijn jullie allebei gelukkig, geluk dat jullie inbrengen in jullie relatie.
4. Ga niet over je eigen grenzen heen
Vraagt de ander dingen van je die ver buiten je comfortzone liggen? Of gaat je partner op een andere manier over je grenzen heen? Blijf bij jezelf. Geef je grenzen duidelijk aan. Het is niet de bedoeling dat je partner over jouw grenzen heen gaat om zijn of haar eigen geluk te vervullen. Door goed gegrond te zijn, te communiceren en je bewust te zijn van je eigen grenzen, kun je een gezonde relatie aangaan. En soms betekent dat de relatie verbreken.
5. Het draait niet altijd om jou
Als jouw eigenwaarde afhangt van je relatie, dan betrek je alles wat je partner zegt en doet op jezelf. Je ziet je partner als een verlengstuk van jou, wat een deel van jouw reputatie en eigenwaarde bepaalt. Maar je partner is jou niets verplicht, is niet jouw bezit en is niet verantwoordelijk voor jouw geluk. Als je je eigenwaarde bij jezelf vindt, is het niet afhankelijk van de ander. Dan ben je niet zo snel gekwetst of boos, wat bij wijze van spreken goed is voor jullie relatie.
6. Liefde doet pijn, en dat is oké
Als je van iets of iemand houdt ervaar je hoe dan ook pijn. Alles verandert constant. Ook je partner en jullie relatie. Niets blijft hetzelfde en dat kun je ook niet verwachten. Laat de ander groeien, groei zelf ook en accepteer dat verandering soms pijn doet. Het hoort erbij.
Meer lezen over de liefde?
De liefde als spiegel: zo kun je jezelf helen in een relatie.