Bestaat er een universeel recept voor een goede relatie? Vast niet, al hebben alle goede relaties waarschijnlijk een paar ingrediënten gemeen. De Vlaamse Greet Pipijn las talloze boeken over de liefde, en destilleerde daar vijftig recepten uit. Van blijven praten tot geven en nemen.
Het doet een beetje denken aan het project van de Britse bestseller-auteur Marianne Power, die een jaar lang een zelfhulpboek per maand las én ernaar leefde – met wisselend succes (op het Happinez Festival vertelt ze er alles over). Greet Pipijn, oprichter van het Emotionele Intelligentie Instituut, verdiepte zich in bijna vijftig (!) boeken, om daar dé lessen over de liefde uit te halen. Dit zijn er vijf.
Zorg goed voor jezelf
Een goede relatie draait natuurlijk om houden van en liefde tonen – maar niet alleen aan de ander. Dat inzicht staat centraal in het boek ‘Love yourself’ van Eva-Maria Zurhorst. Als er iets niet goed gaat in je relatie, heb je veel kans dat het te maken heeft met iets ‘ouds’. Je vindt het moeilijk om jezelf te aanvaarden zoals je bent, hebt moeite om liefde te ontvangen of durft geen ruzie te maken. Goed voor jezelf zorgen – aanvaarden wie je bent, praten over hoe je je voelt en wat je nodig hebt – is een goed begin voor een fijne relatie.
Deel je dromen
Loopt het al een tijdje niet lekker tussen jullie? Het boek ‘De zeven pijlers van een goede relatie’ zet zeven principes van een goede relatie op een rijtje – en praktische tips om je relatie te verbeteren. Eentje is: noteer een gezamenlijk ‘mission statement’. Schrijf samen op welke relatie jullie samen wíllen hebben, waar je naartoe wilt werken. Dat leert je veel over wat je partner van jullie relatie verwacht, en natuurlijk over welke verwachtingen en dromen jij hebt (en waar die twee verwachtingen samenkomen).
Online training Sacred Sexuality
-
Ervaar meer levendigheid, intimiteit en sensualiteit
-
Kom in verbinding met je vrouwelijke energie
Kijk naar wat je hebt
Als je relatie in een sleur raakt, is het verleidelijk om alleen nog maar te letten op wat je mist. Alles wat je partner níet is of biedt, en iemand anders misschien wel. Natuurlijk is er niets mis mee te erkennen dat er punten zijn waarop je partner niet perfect is – maar verlies niet uit het oog wat je wel hebt. Die les leerde Greet uit ‘Krijgen wat je wilt en willen wat je hebt’ van John Gray. Niet iedere behoefte kan door je partner vervuld worden, en dat hoeft ook niet. Sommige dingen vind je bij een goede vriendin, broer of kennis.
Blijf praten
In gesprek blijven is belangrijk, dat snapt eigenlijk iedereen wel. Als er niet meer gepraat wordt, ontstaat er ruimte voor misverstanden – en afstand. Maar je hebt praten en praten. In het boek ‘Praten met je partner’ van Annette Heffels wordt uitgelegd hoe je andere gesprekken kunt voeren. Een les daarbij is bijvoorbeeld om in plaats van verwijten uit te spreken, te vertellen wat je graag zou willen. Niet alleen omdat je de ander daarmee niet in de verdediging drijft, maar ook omdat de ander geen gedachten kan lezen.
Maak tijd voor elkaar
In het begin zijn etentjes, wandelingen en eindeloze sessies in bed vanzelfsprekendheid, maar na een tijdje winnen allerlei doodgewone dagelijkse dingen terrein. Voor je het weet spreek je elkaar alleen nog maar kort voor het slapen gaan en bij het wakker worden. Maak tijd, zegt familietherapeut Mira Kirshenbaum in ‘Tijd voor elkaar’. Bijvoorbeeld voor seks. Of zoals Greet het formuleert: ‘Wissel ‘fastfoodseks’ en ‘meergangendiners’ af.’ En zorg dat er tussen die ‘etentjes’ niet te veel tijd zit, want dan wordt het des te lastiger om weer eens te beginnen.
Meer recepten voor een gelukkige relatie?
In ‘Start loving smart – een ‘kookboek’ met 50 slimme recepten voor een gelukkige relatie’ van Greet Pipijn (uitgeverij Vanden Broele) vind je meer manieren om aan je relatie te werken.