Juist in een relatie of vriendschap, waarin het om intimiteit gaat, realiseren we ons vaak als eerste wat de openheid belemmert. Heb je moeite met liefde ontvangen? Zo stel je je open in een relatie.
Open, vrij en zonder masker tegenover elkaar staan in een liefdesrelatie of vriendschap, dat vinden we een groot goed. Maar hoeveel mensen laten van buiten voor honderd procent zien wie ze van binnen zijn?
Maar juist in een relatie of vriendschap, waarin het om intimiteit gaat, realiseren we ons vaak als eerste hoe ons masker de openheid belemmert. We willen niets liever dan de elastiekjes wat losser maken en onze ziel uit haar vermomming bevrijden. Een partner, vriend of vriendin is onze spiegel bij die zoektocht naar openheid; juist in de ander worden we wakker.
Kun je ontvangen?
Voel je je vaak niet in staat om te genieten van wat het leven je aanbiedt, van wat er is? En heb je stiekem altijd de gedachte dat de ander meer heeft of krijgt dan jij, alsof er steeds een tekort dreigt? Misschien heb je dan moeite met het ontvangen van liefde. Dit speelt niet alleen in liefdesrelaties maar ook in vriendschappen.
Online training Tantra & seksuele energie
-
Voel je lichter, vrijer én levenslustiger
-
Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam
-
Meer dan 5.925 trainees gingen je voor
In je familiesysteem was er misschien onverwerkte rouw bij een ouder, die daarom zijn levensvervulling bij jou als kind zocht. Dit gaf je het gevoel niet om jezelf lief gevonden te worden; vergeefs deed je pogingen om iets goed te maken. Vanuit dat oude gevoel van onmacht heb je als volwassene moeite om je eigen geluk te verzorgen en je hierin niet afhankelijk van de ander te maken. Onderhuids loop je voortdurend gevaar opgebrand te raken omdat je zo moeilijk aanneemt.
Dit is het effect op je liefdesrelatie
Een relatie koppel je als vanzelf aan het recht op koestering en verzorging. Het risico is dat het vuur ontbreekt, zowel in de hartstocht als in het conflict.
Je maakt je partner al snel verantwoordelijk voor jouw gevoel van tekortkomen. Of je overstelpt hem of haar met zorg – met in je achterhoofd de verwachting dat je er iets voor terug zult krijgen. Door vooral te geven en zelf niet openlijk te vragen, komt de ander bij je in de schuld te staan en is er een kans dat je de relatie uitholt.
Je kijkt naar liefde vanuit het kinderlijke perspectief van ‘krijg ik wel genoeg?’ Een vriend of vriendin moet dan ook volledig beschikbaar zijn. Het vraagt veel om zelf je energie op peil te houden; een evenwicht te vinden in geven en nemen, zonder te claimen. Het is niet dat je dat niet zou willen, maar het is alsof je met lege handen staat. Zo beland je in ongenoegen of stille wrok in plaats van in openlijke strijd of voluit genieten van wat er wél is. Door je niet uit te spreken, kom je ook niet toe aan je verlangen.
De kunst van het aannemen
De kunst is om de liefde en aandacht die er is ook echt te ontvangen. Vraag jezelf regelmatig af of je dat ook doet. Aannemen wordt eenvoudiger als je er serieus bij stilstaat waar jouw onderliggende verdriet mee te maken heeft en daar de verantwoordelijkheid voor neemt.
Besef dat je behoeften er mogen zijn en begrens ze vanuit een volwassen positie. Door elke dag een klaagmoment in te bouwen, wen je je eraan op andere momenten te mogen genieten. Fysiek sterker worden, bijvoorbeeld door naar de sportschool te gaan, vergroot tevens je innerlijke gevoel van kracht. Dat is belangrijk.
Je verborgen kwaliteit zit in je attentie voor wat het leven te bieden heeft. Als je de pijn van de leegte kunt transformeren, word je een echte levenskunstenaar. Je bent gevoelig voor wat werkelijk belangrijk is, zowel bij de ander als bij jezelf.