Of je elkaar nu drie keer per jaar of drie keer per week spreekt; vriendschap is een van de mooiste, wonderbaarlijkste relaties die een mens kan hebben (en het maakt ons nog gelukkiger en gezonder ook).
Vriendschap is een van de mooiste dingen die er is. Tegelijkertijd heeft het ook iets ongrijpbaars. Wat bepaalt wanneer iemand een echt goede vriend is? Wanneer begint een vriendschap? Wanneer stopt het? Voor vrijwel alle relaties die wij om ons heen verzamelen, hebben wij een kader. Het huwelijk is een duidelijk kader voor een partnerrelatie. Überhaupt ‘verkering’ is al een kader. Met collega’s werk je binnen een bepaalde organisatie. En ook familie is een duidelijk afgebakend begrip. Vriendschap is in die zin een vreemde eend in de bijt.
Vriendschap overwint verschillen
Natuurlijk ontmoet je elkaar op enig punt in je leven, waarna een band wordt gevormd. Toch werken vrienden doorgaans niet samen, wonen ze op heel verschillende locaties, doen ze aan andere sporten en hebben ze misschien wel andere hobby’s of ze bevinden zich in een andere levensfase. Een alleenstaande vrouw en een moeder met twee jonge kinderen bijvoorbeeld. Of een student en iemand die fulltime werkt. En juist dat maakt vriendschap zo bijzonder.
Intensiteit van vriendschap
Beate Volker is hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam en deed onderzoek naar vriendschappen. Zij ontdekte dat de meeste mensen zo’n drie à vier echt goede vrienden hebben. “Daarnaast is er een zogenoemde tweede schil van zo’n tien tot twaalf mensen die ze regelmatig zien,” vertelt ze in een interview met New Scientist. Wat een vriend ‘echt goed’ maakt? Dat heeft vooral te maken met de intensiteit van de vriendschap, zegt Volker. “De hoge mate van vertrouwen, het feit dat je helemaal kunt zijn wie je bent zonder het gevoel te hebben dat je iets moet waarmaken of dat je je beter moet voordoen.”
Online training Tantra & seksuele energie
-
Voel je lichter, vrijer én levenslustiger
-
Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam
-
Cadeau: set tantrakaarten
Een paar keer per jaar
Waar het in elk geval niet mee te maken heeft: hoe vaak je iemand wel of niet ziet en spreekt. Volker sprak in haar onderzoek verschillende mensen die vrienden die ze slechts een paar keer per jaar zagen beschouwden als hun beste vrienden. Goede vriendschap betekent dat je iemand ooit in je hart gesloten hebt en de sleutel van de uitgang hebt weggegooid. Mocht er iets heel naars gebeuren, dan kan die deur van je hart heus wel open gebeukt worden (al doet dat wel pijn), maar liever blijft diegene daar lekker zitten.
Samen sta je sterk
En dat is fijn, want verschillende studies hebben aangetoond dat mensen met vriendschappen gezonder en langer leven. Volker: “Zo is er onderzoek gedaan naar verkoudheid en vriendschappen. Met veel mensen om je heen zou je verwachten dat je eerder verkouden wordt, maar het tegendeel blijkt waar. Een netwerk van vrienden beschermt je juist tegen ziektes: het hebben van vrienden verlaagt stress, waardoor je weerstand wordt verhoogd. Bovendien helpt het je bij herstel, waardoor je sneller op de been bent. Je staat samen dus letterlijk sterker.”
Leve de vriendschap
En ook op mentaal vlak is vriendschap een letterlijke steun. Vrienden geven ons het gevoel dat we ergens bijhoren. Volker: “Mensen die depressies hebben en eenzaam zijn, zeggen het gevoel te hebben dat ze niemand om hen heen hebben, dat het leeg is.” Vrienden geven ons daarentegen het gevoel dat we ingebed zijn. Dankzij goede vrienden worden we letterlijk omringd door liefde.