Het is algemeen bekend dat hoe ouder je wordt, hoe minder vriendschappen je opbouwt. Des te inniger zijn de vriendschappen die je als volwassene wel hebt. Toch overleeft ook niet elke volwassen vriendschap de loop der jaren. En dat hoort bij het leven, zegt de wetenschap.
Voor het opbloeien van een mooie vriendschap zijn een aantal ingrediënten nodig. Allereerst moet je elkaar natuurlijk ergens tegenkomen en een bepaalde interesse hebben in elkaar. Vaak lijken vrienden in zekere zin op elkaar, bijvoorbeeld qua hobby’s, leefstijl of karakter. Volgens Medical Daily is het bovendien zo dat de meeste vriendschappen ontstaan uit situaties waarbij je elkaar regelmatig tegenkomt. Logisch ook: hoe vaker je elkaar ziet, hoe meer tijd er is om iets op te bouwen en hoe groter de kans is dat er iets moois ontstaat.
Wederkerigheid
Het is dan ook niet gek dat vriendschappen vaak ontstaan tussen klasgenoten of collega’s. Je bent echter niet met elke collega even goed bevriend, er moet nog wel iets gebeuren voordat je echt kunt spreken van een vriendschap.
De overgang van goede kennis naar vriend zit hem in de wederkerigheid. Deel jij een persoonlijk verhaal met de ander en doet hij of zij dat vervolgens ook met jou? Dan kun je spreken van een wederkerige relatie en is het zaadje voor een vriendschap geplant.
Vervolgens kan dit uitgroeien tot een stevige vriendschap die, mits goed onderhouden, voor het leven kan voortduren. Interesse blijven tonen, er voor elkaar zijn en samen lachen zijn dan natuurlijk randvoorwaarden voor het voortbestaan van de vriendschap. Maar als het met de vriendschap goed zit, gaan die dingen vanzelf.
De houdbaarheidsdatum van een vriendschap
Nu we weten hoe een vriendschap gemiddeld gezien ontstaat en standhoudt, is het de vraag hoe het kan dat sommige vriendschappen dan toch verwateren. Brett Laursen, professor aan de Florida Atlantic University’s Department of Psychology, deed zes jaar lang onderzoek naar de vriendschappen van 410 kinderen. Wat bleek: slechts één procent van de vriendschappen die aan het begin van het onderzoek bestonden, had de zes jaar overleefd.
Volgens de onderzoekers heeft het verwateren van deze vriendschappen alles te maken met verschillen in geslacht, leerniveau’s, de populariteit van andere kinderen en fysieke agressie. Kort gezegd: als twee mensen teveel van elkaar gaan verschillen, betekent dat bijna altijd einde vriendschap.
‘Verschillen zijn funest voor vriendschappen. Ze veroorzaken conflicten en zorgen voor ongelijkheid in de relatie, bijvoorbeeld als de één een hogere sociale status krijgt dan de ander’, aldus Laursen.
Eindigheid hoort bij het leven
Wanneer er in jouw leven of die van jouw vriend dingen veranderen (een verhuizing naar een andere stad, de geboorte van kinderen, het ontwikkelen van nieuwe hobby’s) terwijl het leven van de ander daar niet in meegroeit, kan het dus gebeuren dat een vriendschap verwatert. De dingen die jullie altijd gemeen hadden worden minder, de gedeelte interesses waar jullie het uren over konden hebben veranderen. Het onderhouden van een vriendschap wordt dan ineens een stuk lastiger.
Het zijn immers de gelijkenissen in karakter, levensstijl, interesses en gewoontes die ooit de basis vormden van jullie vriendschap. Als die bouwstenen van elkaar gaan verschillen, zal je misschien merken dat het ineens lastiger wordt om een datum te prikken. Dat jullie gesprekken minder persoonlijk zijn en dat de interesse voor de ander simpelweg minder is.
Natuurlijk is een goede vriendschap onderhouden soms hard werken, iets moois tussen twee personen gooi je immers niet zomaar weg. Maar als het je meer energie gaat kosten dan dat het je oplevert, is dat misschien een teken dat de houdbaarheidsdatum van de vriendschap is verstreken.
Meer lezen over vriendschap?
Dit zijn 10 manieren om in je vriendschap te investeren (omdat het je gelukkig maakt).