Waarom een liefdesrelatie een dans is

Waarom een liefdesrelatie een dans is Waarom een liefdesrelatie een dans is Waarom een liefdesrelatie een dans is

Volgens Sue Johnson, de grondlegger van Emotionally Focused Therapy voor stellen, kun je een liefdesrelatie als een dans zien. En de emoties van beide partners als de muziek waarop gedanst wordt.

Wie ooit wel eens een lesje stijldansen heeft genomen, weet dat een partnerdans nog best ingewikkeld kan zijn. Wie neemt de leiding? Voel je elkaar goed aan? Is de één misschien beter in een bepaald pasje, en de ander weer in een ander pasje? Geef je elkaar de ruimte om fouten te maken? Zijn jullie beiden even houterig of soepel? Wie leert er sneller? Of je nu de tango, de foxtrot of salsa danst; het vraagt om een beetje oefenen.

Dansen is elkaar beïnvloeden

Een liefdesrelatie is eigenlijk ook een dans, zegt de wereldberoemde relatietherapeut Sue Johnson. Zij is de grondlegger van Emotionally Focused Therapy voor stellen. En als de relatie een dans is, zijn de emoties van beide partners de muziek waarop gedanst wordt. Een dans is een constante interactie. Wat de één doet, beïnvloedt de ander en vice versa. Net als in een relatie. En dus vraagt ook die liefdesdans om een beetje oefening.

Volgens Johnson is de ruimte om te oefenen er vooral als we gelukkig zijn. Dan voelen we ons immers veilig genoeg om te experimenteren, te spelen, te improviseren. De dans wordt spannend en gevarieerd. De muziek waarop we dansen is vrolijk en swingend. Maar op momenten dat we niet gelukkig zijn (want boos, verdrietig of angstig), schieten we in eenzelfde patroon. We zetten steeds dezelfde danspassen, en hebben bovendien het gevoel weinig andere opties te hebben. Uiteindelijk is het resultaat twee ongelukkige dansers.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Cadeau: set tantrakaarten

Leer sámen te dansen

Wanneer stellen leren hun eigen patronen te herkennen én begrijpen waar deze vandaan komen, is het mogelijk dat te veranderen. Johnson’s belangrijkste tip hierbij is om te kijken naar hoe jullie sámen dansen. Mensen zijn vaak vooral geneigd naar de ander te kijken. ‘Ja, maar jij doet altijd zus of zo tijdens ruzies…’ hoort zij vaak in ruzies. Samen dansen betekent niet alleen kijken naar de stapjes die de ander zet, maar vooral ook naar de emotionele muziek waarop die stappen worden gezet.

Misschien voelt de één zich afgewezen door de ander, en wordt vanuit die emotie gereageerd. Of misschien lijkt de ander onverschillig, maar klapt diegene in werkelijkheid gewoon volledig dicht tijdens conflicten. Pas wanneer je de emotionele muziek gaat horen die jullie interactie voedt, kun je leren dansen op de ware liefdesklanken. Dan wordt het namelijk makkelijker elkaar de ruimte geven. Ineens is het niet zo erg als de ander wat houteriger is, een fout maakt of zo nu en dan de leiding neemt. Omdat jullie van elkaar weten welke emoties daartoe leiden. Zo krijgen jullie samen de dans steeds beter onder de knie, en nog belangrijker: als er af en toe een misstap wordt gemaakt, hoef je niet de hele les stil te leggen, maar kun je het gewoon weer oppakken.

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.

Meer lezen over dans?

Volgend artikel
Verliefd als HSP? Deze 6 tips helpen je om ervan te genieten
Verliefd als HSP? Deze 6 tips helpen je om ervan te genieten