We moeten niet zoveel denken, maar voélen

We moeten niet zoveel denken, maar voélen We moeten niet zoveel denken, maar voélen We moeten niet zoveel denken, maar voélen

De moderne mens is vooral goed in denken, maar is vergeten hoe het is om te voelen. Niet alleen de eigen belevingswereld, maar ook andere mensen. Raak elkaar vaker aan, is dan ook de boodschap van Marco van Gorp.

Ben jij iemand die op openbare plekken als de trein of bus het liefst zoveel mogelijk ruimte laat tussen jou en je buurman- of vrouw? Dan ben je niet de enige. Tegenwoordig vinden we het vaak eng, vies of ongemakkelijk om anderen aan te raken, zeker mensen die we niet kennen. En dat is jammer, zei haptotherapeut Marco van Gorp in NRC Handelsblad.

Niet denken, voélen

Zelf noemt hij zich ‘voeler’ en ‘aanraker’. Lichamelijk contact is zijn vak. Dat wat de meeste mensen zo verschrikkelijk vinden, is wat hij juist bewust doet. Volgens Van Gorp zijn we in de moderne Westerse cultuur het ‘voelen’ verleerd, dat is waar hij mensen weer mee in contact probeert te brengen. “Het is een terugkeer naar het oudste zijn van de mens. Vóór de komst van het woord, vóór de ontwikkeling van het brein was de mens een gevoelsdier, dat afging op zijn intuïtie en zijn instinct. Ik probeer mensen terug te brengen naar datgene wat ze vergeten zijn: wat voelen en aanvoelen is.”

Voelen is onze oertaal

Juist daarom vindt hij het vreemd dat mensen op een metrobankje scheef gaan zitten om de ander naast zich maar niet aan te raken. Sterker nog, hij gelooft dat het goed voor mensen zou zijn om de dag te beginnen met lichamelijk contact met een vreemdeling. “Even laten voelen: jij bent er, ik ben er, we respecteren elkaar. De enige taal die we spreken als we geboren worden is de aanraking. Een baby kraait van de pret als je hem over zijn billetjes aait. De eerste vier jaar van ons leven zijn cruciaal, maar ook als ouders hun kind veel knuffelen wordt vanaf het vierde levensjaar toch steeds meer afstand genomen van het voelen.”

Nieuw: Happinez Planner

  • Manifesteer jouw dromen en doelen

  • Inclusief uitleg over hoe je deze planner gebruikt + de 5 stappen van manifesteren

  • Maak je vision board

  • Met goalsetters, meditatiedagboek en meer…

Ruimte en vrijheid

Volgens Van Gorp zouden mensen niet alleen in woorden met elkaar moeten communiceren, maar ook lichamelijk. “Als we dat zouden doen, dan zou het de samenleving helpen te ontspannen. Het is als het pellen van een ui: al die verdedigingsmechanismen moeten weg. Door elkaar aan te raken zijn mensen beter op de hoogte van elkaars aanwezigheid, van de ruimte die zijzelf maar ook anderen nodig hebben. Voelen schept ruimte en vrijheid voor iedereen.”

Zachte, open gezichten

Hij vertelt in zijn bedrijf Gezond Management regelmatig een raad van bestuur te ontvangen voor teambuilding. Ondanks dat zij een team zouden moeten zijn, is dat in de praktijk vaak niet het geval. Van Gorp laat deze mensen elkaar aanraken en soms zelfs op elkaar liggen. “Ze leren elkaar aan te voelen zonder afstemming en dat leidt tot enorme verbetering van de samenwerking. Je legt ze op elkaar en dan zie je die gespannen massa van lieverlee smelten, ze versmelten met elkaar. Ze krijgen zachte, ronde en vooral open gezichten,” vertelt hij. Nu is het misschien een grote stap om je baas, collega of kennis te vragen om op je te komen liggen, maar met een schouderklopje of arm om de schouder kom je ook al een heel eind.

Meer lezen?

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.
Volgend artikel
Zo geniet je te allen tijde van je vriendschappen als hooggevoelig persoon
Zo geniet je te allen tijde van je vriendschappen als hooggevoelig persoon