Spreek jij dezelfde liefdestaal als je partner?

Spreek jij dezelfde liefdestaal als je partner? Spreek jij dezelfde liefdestaal als je partner? Spreek jij dezelfde liefdestaal als je partner?

‘Ik hou van je.’ Je zou zeggen dat die vier woorden de universele taal van de liefde zijn, maar niets is minder waar. Niet alle liefdestalen bestaan uit woorden. Weet je welke liefdestaal jij spreekt en welke je partner, dan begrijp je jullie relatie beter. 

Niet dat iedereen maar één liefdestaal kent, leggen relatietherapeut Åsa Nyvall en journalist Helene Arkhem uit in hun boek ‘De talen van de liefde’. Maar waarschijnlijk heb je wel een favoriete taal. Misschien ben jij iemand die haar liefde vooral toont in aanrakingen, terwijl je partner genegenheid laat zien door dingen voor je te dóen. Het is nuttig om van elkaar te weten wat je primaire taal is, schrijven de auteurs, want dan weet je ook hoe je de ander het meest kunt overtuigen van je liefde. De taal die iemand ‘spreekt’, is namelijk ook de taal die hij of zij het beste begrijpt.

Dit zijn de vijf talen die Nyvall en Arkhem onderscheiden:

1 Lichamelijk contact

Een aai, een lange zoen, een knuffel. Voor iemand met deze liefdestaal is aanraken en nabijheid zoeken de meest natuurlijke manier om liefde te tonen. Dat werkt twee kanten op: zo iemand voelt zich ook het meest bevestigd en geliefd wanneer een ander die aanraking teruggeeft.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Cadeau: set tantrakaarten

2 Cadeaus geven

Het klinkt misschien wat oppervlakkig: liefde zit ‘m toch niet in het materiële? Maar voor veel mensen geldt dat wel. Het gaat dan niet om de financiële waarde: een cadeau hoeft niet duur te zijn, als het maar met aandacht is uitgezocht. Ben je ziek, dan zal deze persoon je bijvoorbeeld vertroetelen door een boek van je favoriete schrijver voor je te kopen, of je favoriete snoepjes. En voor je verjaardag krijg je iets waarvan je zelf niet eens wist hoe graag je het wilde hebben.

3 Samen zijn

Aanwezigheid is de kern van de liefde van dit type, schrijven Nyvall en Arkhem. Ervaringen delen, samen dingen beleven. Dit type is minder herkenbaar dan de bovenste twee, volgens de schrijvers. Logisch ook wel, want iedere partner wil als het goed is graag met je samen zijn, maar voor deze persoon is het extreem belangrijk. Hij of zij doet het liefst dingen een-op-een met jou, of dat nou sporten is, een weekend weg of gewoon een lang gesprek voeren.

4 Helpen

Is dit de primaire liefdestaal van je partner, dan staat hij of zij altijd voor je klaar als er iets moet gebeuren. Niet alleen in de vorm van concrete klusjes, maar ook door even thee voor je te zetten als je het druk hebt. Deze persoon andersom óók werk uit handen nemen is het liefste wat je voor hem of haar kunt doen. En waardering tonen voor alles wat hij of zij voor je doet.

5 Positieve woorden

Lieve dingen zeggen dus, kleine briefjes neerleggen, of het allerliefste een lange brief. Taal is natuurlijk, het woord zegt het al inderdaad, de bekendste liefdestaal. Toch kan het misgaan, zeggen Nyvall en Arkhem. Onderschat niet het belang van aandacht in je woorden als jouw geliefde een talig type is: maak je er in reactie op uitgebreide liefdesverklaringen niet van af met een kort appje of gedachteloos ‘ik ook van jou’.

Spraakverwarring, wat nu?

De kern van het verhaal van Nyvall en Arkhem is dat mensen met verschillende liefdestalen nogal kunnen botsen, soms zonder het door te hebben. Dan is de een teleurgesteld in de ander, omdat ze voor al die attente vormen van hulp maar weinig terugkrijgt, terwijl ze zelf óók wel eens verzorgd wil worden – terwijl haar partner denkt dat hij met al die lieve woorden toch genoeg liefde toont. Ken elkaars liefdestaal, pleiten de schrijvers dus, dan weet je wat je partner nodig heeft.


Meer over liefdestalen?

Åsa Nyvall en Helene Arkhem, De talen van de liefde – de gids voor gelukkige relaties. Uitgeverij Ten Have, 2020.

Meer liefde?

Moet je je volledig overgeven aan de liefde, vraagt Susan Smit zich af 

Zo bescherm je de liefde tegen alledaagse ergernissen

Hoe heel je een gebroken hart? Dit is het geheim

Volgend artikel
Is jouw relatie symmetrisch of complementair?
Is jouw relatie symmetrisch of complementair?