Zo blijf je liefdevol communiceren met je partner

Zo blijf je liefdevol communiceren met je partner Zo blijf je liefdevol communiceren met je partner Zo blijf je liefdevol communiceren met je partner

In het begin van je relatie heb je aan één woord genoeg, maar naarmate je langer samen bent, loont het om iets bewuster stil te staan bij de manier waarop je met elkaar praat. Door liefdevol te blijven communiceren voorkom je misverstanden, onbegrip en teleurstellingen, en blijf je in contact.

Liefdevol communiceren

Gek hoe dat werkt: als je nog maar kort bij elkaar bent, denk je helemaal niet na over de manier waarop je met elkaar praat. Dat gaat gewoon zo. Tuurlijk ontstaat er wel eens een misverstand, maar dat los je dan zo weer op. Maar hoe langer je bij elkaar bent, hoe gemakkelijker er ruis ontstaat. In haar boek De Relatie APK legt relatietherapeut Nynke Nijman uit hoe belangrijk goed communiceren is. In haar praktijk heeft ze talloze stellen ontmoet, dus ze weet waar ze het over heeft. Echt met elkaar in gesprek gaan, schiet er na jaren samenzijn vaak bij in.

Grappig eigenlijk, zegt ze, want als mensen verder van ons afstaan (collega’s, buren, mensen die je voor het eerst ontmoet) doen we erg ons best om communicatieve vaardigheden toe te passen. Bij de persoon die het dichtst bij ons staat, zijn we geneigd te denken dat hij of zij ons wel zal begrijpen.

Blijven praten is het belangrijkste advies van Nynke. Maar ja, da’s gemakkelijker gezegd dan gedaan. Hoe voer je een goed, constructief gesprek?

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Cadeau: set tantrakaarten

1. Wees voorzichtig met aannames

Ook als je elkaar al járen kent, kun je niet in elkaars hoofd kijken. Een Engelse uitspraak luidt: assumption is the mother of all f***ups. Met andere woorden: zodra je aannames gaat doen, gaat het vaak mis. Dan ontstaan misverstanden en gaat jouw interpretatie van het gedrag van je partner in je hoofd een heel eigen leven leiden. Stel dus open vragen, of check of wat jij denkt klopt (‘Ik heb het gevoel dat je boos op me bent omdat ik vandaag zo druk was, klopt dat?’).

2. Vertel wat je verwacht

Veel aannames die we doen, zijn gekoppeld aan verwachtingen. We denken dat de ander wel weet wat we van hem of haar willen. Helaas, dat is niet altijd zo. Nynke: ‘Als je goed wilt communiceren, kan het helpen om als zender te vertellen wat je verwacht van de ontvanger. (…) Soms heb je juist nodig dat je partner je helpt en probleemoplossend te werk gaat, maar op andere momenten wil je gewoon even steun.’

3. Wees het soms oneens

Het cliché wil dat liefdespartners samen één zijn, maar jullie zijn uiteindelijk toch echt twee verschillende mensen. Waarschijnlijk trok je dat juist in de ander aan, en vice versa. Verwacht dus niet dat jullie het overal over eens zullen worden. ‘Kom je in zo’n situatie waarin jij en je partner verschillen van inzicht of een andere mening hebben, probeer dan eens de volgende zin uit te spreken: ‘Let’s agree to disagree.’ Laten we het erover eens zijn dat we het oneens zijn.’

4. Doe je best voor elkaar

Klinkt een beetje streng, maar het is wel een belangrijke tip. Bij je geliefde kun je je zó vrij voelen, dat je omgangsvormen uit het oog verliest. Want je partner, die is er toch wel, en die kent je van haver tot gort. Trap niet in die valkuil, zegt Nynke. ‘Wees de beste, meest liefdevolle persoon bij je partner. Juist wanneer de spanningen oplopen.’ Want: op termijn zijn conflicten, als ze heel talrijk worden, niet goed voor je relatie. Al is er natuurlijk niks mis mee als het af en toe knalt.

Meer lezen over relaties?

5 klassieke communicatiefouten die we in relaties maken.

Volgend artikel
10 enorm onromantische signalen dat jullie een perfecte match zijn
10 enorm onromantische signalen dat jullie een perfecte match zijn