Zo leg je de basis voor een goede relatie

Fotografie Artikel: Lisette Thooft, uit Happinez 2017 - Are you Happy (artikel is redactioneel ingekort)
Zo leg je de basis voor een goede relatie Zo leg je de basis voor een goede relatie Zo leg je de basis voor een goede relatie

Vrouwen zijn in relaties gericht op emotionele intimiteit en verbinding, en mannen vaak meer op fysieke intimiteit en vrijheid. Ingeborg Bosch is grondlegster van de Past Reality Integration, een psychologische methode waarbij je angsten, spanningen en emoties in het nu leert herkennen als afweren tegen onverwerkte en onbewuste pijnlijke ervaringen uit je kindertijd. Toen was je hulpeloos, nu kun je het anders aanpakken.

“Veel mannen ervaren emotionele eenzaamheid,” zegt ze, “alsof ze achter een muur zitten. Aan de buitenkant zien anderen dat niet direct, maar achter die muur voelen veel mannen zich alleen. Hun behoefte aan intimiteit vertalen ze vaak naar een behoefte aan seks.”

Op zoek naar veiligheid

Hoe minder veilig we ons als kind hebben gevoeld, hoe meer we later geneigd zijn ons vast te klampen aan een geliefde. “Maar een gevoel van innerlijke veiligheid en geborgenheid krijg je niet door je aan een ander mens vast te houden,” zegt Ingeborg. “Hoe harder je dat probeert, hoe onzekerder je je vaak gaat voelen.”

Hoe geef je elkaar dan vrijheid?

“Je kunt je ervan bewust worden dat je je partner wilt beperken. Hoe veiliger je in jezelf voelt, hoe minder behoefte je zult hebben om de ander in een doosje te stoppen.”

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Cadeau: set tantrakaarten

Zo vind je het veilige gevoel in jezelf

Het begint met mindfulness, is het antwoord van Ingeborg. Wees bewust van wat je voelt, van wat er gebeurt in jezelf. “Als je elke keer dat je partner iets alleen wil doen, denkt dat hij eigenlijk een ander wil, of dat hij jou niet wil, besef dan dat deze gevoelens van wantrouwen, onveiligheid en afwijzing vaak duiden op iets in jou. Meestal onverwerkte pijn uit je kindertijd. Dat geeft je meteen ook kracht, je kunt er dan immers zelf iets aan doen.”

De basis is de verbinding met jezelf

Volgens haar is het tijd voor een nieuwe kijk op relaties. “Therapieën uit de vorige eeuw bestonden eruit dat je leerde communiceren, leerde zeggen wat je behoeften waren, om elkaar daarin beter tegemoet te kunnen komen. ‘Als jij nou een beetje meer dit… dan zal ik een beetje meer dat…’ Nu wordt duidelijk dat het op den duur meer oplevert om eerst te kijken wat er bij jezelf gebeurt. Dan wordt ook glashelder dat we die diepere behoeftes aan vrijheid en liefde in onszelf zelf kunnen vervullen.

Het kan in het begin onwennig voelen om dat door te laten dringen. We zijn zo gewend onze gevoelens, negatieve én positieve, toe te schrijven aan zaken en mensen buiten ons. Maar dat is een illusie. Het goede nieuws is dat de ware bevrijding ligt in het genezen van je onverwerkte pijn. Dan is er verbinding met jezelf, en daarmee verbinding met de ander.”

Meer lezen?

Zo ga je van verliefdheid naar liefde, en geef je je relatie toekomst.

Volgend artikel
Single? Zo blijf je volmaakt gelukkig
Single? Zo blijf je volmaakt gelukkig