Waarom je zus je een gelukkiger mens maakt

Waarom je zus je een gelukkiger mens maakt Waarom je zus je een gelukkiger mens maakt Waarom je zus je een gelukkiger mens maakt

Soms kun je haar wel achter het behang plakken. Een uurtje later kloppen jullie gewoon weer bij elkaar aan voor goudeerlijk advies. De band die je met je zus hebt is uniek, en volgens wetenschappers heel goed voor je persoonlijke ontwikkeling. En wat ook blijkt: zussen maken gelukkig!

Misschien zijn jullie als yin en yang. Rent zij halve marathons terwijl jij sporten háát. Schrijf jij je eigen liedjes terwijl zij nog niet één zuivere noot weet te zingen. Of is de één juist een bijna identieke kopie van de ander?

Hoe veel (of weinig) jullie ook gemeen hebben, er is altijd één ding dat jullie als geen ander met elkaar verbindt en dat is de bloedband. Die bijzondere band heeft een aantal belangrijke voordelen voor je persoonlijke ontwikkeling, blijkt uit onderzoek. Volgens wetenschappers van de Noord-Ierse University of Ulster en de Britse De Montfort University zijn mensen – mannen én vrouwen – die opgegroeid zijn met ten minste één zus over het algemeen gelukkiger en optimistischer.

Open communicatie

Voor het onderzoek werden 571 mensen tussen de 17 en 25 jaar ondervraagd over hun mentale gesteldheid en de mate van positiviteit in hun leven. De resultaten brachten een duidelijk verband naar voren tussen een zus in de familie en een groter gevoel van geluk. Volgens de onderzoekers is dat te verklaren doordat er in gezinnen met dochters vaker open gecommuniceerd wordt. Zussen maken het uiten van emoties makkelijker en bevorderen daardoor een sterkere band tussen familieleden.

Astrologie en je geboortehoroscoop

  • Online training met 8 lessen van Happinez astroloog Johanna Blok

  • Ontdek wat jouw persoonlijke planeten, huizen en aspecten over je onthullen

  • Cadeau: Happinez astrologie notebook

Voor meisjes die opgroeiden met ten minste één zus geldt ook dat zij een grotere mate van onafhankelijkheid hebben ontwikkeld dan meisjes zonder zus. Je emoties uiten is immers ontzettend belangrijk voor een goede psychische gezondheid. Je staat hierdoor steviger in je schoenen en dat stelt je weer beter in staat om je eigen keuzes te maken.

Het stiltepact doorbreken

Zorgen broers dan voor het tegenovergestelde effect? Volgens professor Tony Cassidy, één van de onderzoekers, geldt bij jongens onderling inderdaad sneller de ongeschreven regel dat er over bepaalde emoties en gevoelens niet gepraat wordt. Een overtuiging die vaak van nature in hen zit. Meisjes hebben eerder de neiging dat ‘pact’ te doorbreken.

De emotionele support van het hebben van een zus bleek het grootst in gezinnen die te maken hebben (gehad) met een scheiding. Het lijkt erop dat zussen in stressvolle periodes eerder steun zoeken bij elkaar dan jongens dat doen. Dit inzicht kan (gezins)hulpverleners helpen bij het bieden van de juiste ondersteuning.

Zussen zonder bloedband

Ben je enig kind? Dan wil dat niet zeggen dat je alle voordelen van het hebben van een zus in je jeugd hebt moeten missen. Volgens onderzoeker Liz Wright bleek bij kinderen zonder broers of zussen dat zij die sterke, communicatieve band eveneens wisten op te bouwen, maar dan met iemand buiten de familie. Zonder bloedband weliswaar, maar is uiteindelijk de liefde niet de belangrijkste factor die mensen met elkaar verbindt?

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.

Meer lezen over familiebanden?

Wat je van een familieconflict kunt leren.

Volgend artikel
Voel jij je het zwarte schaap binnen je familie?
Voel jij je het zwarte schaap binnen je familie?