‘Ik kan niet stilzitten’, ‘Ik houd niet van vroeg opstaan’, ‘Ik ben niet zo zweverig’. Ben jij ook zo goed in het verzinnen van excuses om niet te gaan mediteren? Spiritueel leraar davidji maakt er korte metten mee.
Meditatie-drempel 1: ‘Ik kan niet stilzitten’
Davidji: ‘Mensen denken dat ze hun geest pas stil krijgen als ze volmaakt stilzitten, liefst in een onnatuurlijke houding. Maar alleen als het lichaam ontspant, ontspant de geest.’ Het idee dat we een halfuur moeten stilzitten, veroorzaakt vooraf al zo veel spanning dat de hele meditatieve ervaring uit beeld verdwijnt: ‘O jee, straks krijg ik jeuk aan mijn teen, of wordt er aangebeld!’ Nou en?
Als iemand aanbelt, stop dan even met mediteren en vraag of er iets dringends is, krab als je jeuk krijgt – maar ga daarna terug naar de meditatie. Laat niets een excuus worden om te stoppen. Er is heus niets mislukt. Het idee is dat we niet proberen stil te zitten, maar ons door meditatie vanzelf laten stilzetten. Elke keer wat meer, ongemerkt en natuurlijk.
Maar wordt dat niet een beetje onrustig, als we intussen blijven reageren op wat er gebeurt? Volgens davidji is onrust óók meditatie. Het is niet alleen maar rust en stilte. Meditatie is leren om vredig te schommelen tussen de stilte aan de ene kant en de activiteit aan de andere: opkomende gedachten, jeukende tenen, het feit dat je opeens heel nodig moet of de hond van de buren oorverdovend aan het blaffen slaat. De stilte tussen de actieve momenten wordt vanzelf langer. Dit noemen we de ‘tussenruimte’. Dáár willen we uitkomen. Steeds vaker, maar nooit krampachtig.
Meditatie-drempel 2: ‘Ik houd niet van vroeg opstaan’
Davidji: ‘Niemand verlangt van je dat je voor het krieken van de dag opstaat om te gaan mediteren.’
Die uitspraak komt misschien als een verrassing, want iedereen die weleens een meditatieretraite heeft gedaan, is waarschijnlijk getrakteerd op een regime waarbij je hoort op te staan voordat de haan kraait. Dat blijkt geen must, maar gewoonte. Pakweg vijfduizend jaar geleden ontstond het gebruik om te mediteren. De meeste mensen waren toen boeren, die bij zonsondergang opstonden en naar bed gingen als de zon verdween. Dus mediteerden ze als de zon opging, en nog eens als de zon onderging.
Davidji legt uit dat niemand wist dat er een tijd zou komen dat mensen uit eten gaan als de zon allang onder is en in het weekend pas opstaan als de zon hoog aan de hemel staat. Vasthouden aan oude gewoontes hoeft dus niet, maar davidji raadt wel aan om meteen na het opstaan te mediteren.
Meditatie-drempel 3: ‘Ik ben niet zo zweverig’
Davidji: ‘Als het woord meditatie jou een nare bijsmaak geeft, noem ik het wel aandachtstraining, training in emotionele intelligentie, bewustzijnstraining of ontstressen. Ook dat klopt allemaal.’
Er zijn new age-aanhangers die mediteren. Maar ook politieagenten, veteranen, bankiers, buschauffeurs en directeurs. Er zijn mensen die mediteren zonder een gram belangstelling voor spiritualiteit. Zij komen af op onderzoek dat bewijst dat meditatie kan helpen om hun hoge bloeddruk te verlagen.
Er zijn mensen voor wie meditatie het enige kwartier rust op een dag oplevert. Even stil vanbinnen, een hoofd vol weldadig niets. Sommige mensen willen via meditatie de emotionele ballast opruimen van alle lagen conditionering die levenservaringen over ons zuivere zelf hebben heengemetseld. Ook dat kan.
Davidji vertelt dat als iemand het vermogen heeft bereikt om diep te ontspannen door meditatie, hij hem misschien vraagt wat de volgende stap is. Of niet, dat is ook prima. Meditatie is persoonlijk gereedschap voor iedereen. Alles draait om de vraag wat jij er zelf uit wilt halen.
Meer Happinez?
- Wil mediteren niet lukken? Dit is waarom
- Ben je verdwaald in je eigen leven? Met deze meditatie vind je de weg weer terug
- Zo wordt jouw verantwoordelijkheidsgevoel niet je valkuil