Te warm, te koud, te nat, te droog. Klagen over het weer blijft nog onveranderd Nederlands. Vervelend? Mwah, zeuren is ook ergens goed voor.
Zodra het weer een beetje de extremen opzoekt, kun je er prat op gaan dat mensen gaan mopperen. Laten we eerlijk zijn, al dat gezweet en gepuf is ook geen reden om te juichen. Persoonlijk ben ik dan ook groot voorstander van een potje klagen. Het maakt niet uit waar ik binnenkom, eerst moet me even het ongenoegen over de hitte van ‘t hart voordat ik toekom aan de echte reden voor mijn bezoek. Nu zijn mensen die voortdurend wat te zeuren hebben niet bepaald de meest gezellige mensen. Moet ik ophouden met klagen?
Niet klagen, maar dankbaar zijn
Klagen heeft geen goede naam. Het zou voortkomen uit ontevredenheid, negatief stemmen, bijdragen aan een zure sfeer en stress veroorzaken. Niet alleen voor de klager zelf, maar ook voor de mensen eromheen. Niet meer doen dus, leerden we de afgelopen jaren van goeroes, motivational speakers en auteurs van zelfhulpboeken. In plaats daarvan zouden we er beter aan doen om onszelf positief te leren denken, niet te oordelen en ten allen tijde dankbaar te zijn.
Klagen heeft ook voordelen
Ik hoefde ook niet lang te zoeken voordat ik berichten tegenkwam die iets heel anders beweerden. Klagen zou helemaal niet alleen maar negatief zijn, maar in veel gevallen juist constructief. Het lucht op, zorgt ervoor dat we een band scheppen en sociaal contact kunnen leggen en zet verandering in gang. Zoals filosoof Julian Baggini ooit zei: “alle belangrijke sociale vooruitgang is begonnen met een klacht.” Of dat nu direct van toepassing is op het weer, laten we maar even in het midden. Maar toch: 3 redenen waarom klagen helemaal zo gek nog niet is.
Nieuw: Happinez Planner
-
Manifesteer jouw dromen en doelen
-
Inclusief uitleg over hoe je deze planner gebruikt + de 5 stappen van manifesteren
-
Maak je vision board
-
Met goalsetters, meditatiedagboek en meer…
1 . ‘Wat hebben we het zwaar he’
Ten eerste schept klagen een band, zeker als het over dingen gaat die we allemaal meemaken. Case in point: ik was een keer op een feestje met allemaal mensen die ik niet kende. Normaal gesproken ben ik sociaal gezien nu niet bepaald de meest voortvarende persoon. Ik kan heus een gesprekje aanknopen met een onbekende als ik een beetje moeite doe om een koetjes-en-kalfjes-onderwerp te bedenken, maar als ik mocht kiezen, blijf ik toch liever bij het veilige bekende. Want tja, daar sta je dan in een ruimte vol kakelende mensen, waar ga je beginnen?
Nou, als een hittegolf over de lage landen trekt, hoef ik daar dus niet meer moeilijk over te doen. Ten eerste omdat niemand er echt ‘cool’ uitziet met een bezwete bovenlip (pun intended) en we dus minder snel geïntimideerd zijn. Ten tweede omdat de openingszin al bepaald is (iets in de trant van “Warm he?’) En ten derde omdat je vervolgens sans gene over kunt gaan op een klaagzang over de heetste nacht ooit. Geloof me, schept meteen een band.
2. Het biedt kansen
Nog een reden om vooral te klagen over de hitte: het biedt mogelijkheden. Grote kans namelijk dat jouw gesprekspartner een gouden tip heeft voor waar je nog wél ventilators kunt kopen. Ook andere dingen die je dwarszitten, mag je daarom best delen. Loop je volledig over op werk? Klaag vooral tegen je collega. Wellicht biedt die spontaan aan om werk van je over te nemen. En slaap je al weken slecht? Misschien heeft die kennis wel een handig advies om van die slapeloosheid af te komen. Wordt vooral geen zuurpruim, maar delen wat je dwarszit? Daar is niks mis mee.
3. Klagen is realistisch
De lifestyletrends die tevredenheid, dankbaarheid en altijd ‘leven in het moment’ aanmoedigen kennen een hoop nuttige inzichten, maar soms gaan al die goedbedoelde adviezen nu eenmaal niet op. Als niemand meer zou klagen, zou het dus lijken alsof wij de enige zijn die soms uitgeput, gaar of klaar met het leven zijn. Want dat je niet klaagt betekent helaas niet dat de dingen waar je over zou wíllen klagen verdwijnen. Het is niet goed om steeds te moeten inslikken hoe je werkelijk over dingen denkt, omdat het niet dankbaar, spiritueel of ‘in het nu’ genoeg zou zijn. Niemand is perfect. Toon die imperfectie vooral, dat lucht hartstikke op.
Meer Happinez?
- Als je niet van zomerhitte houdt
- Ramen open of dicht? En meer tips bij warm weer
- 15 leuke dingen om te doen als je (nog) niet op vakantie gaat