ASMR, wat is dat? Fluistervideo’s die je hele lijf doen tintelen

ASMR, wat is dat? Fluistervideo’s die je hele lijf doen tintelen ASMR, wat is dat? Fluistervideo’s die je hele lijf doen tintelen ASMR, wat is dat? Fluistervideo’s die je hele lijf doen tintelen

Ga jij ook zo lekker op fluistervideo’s? Voor veel mensen is het luisteren naar gefluisterde verhalen of het geluid van haar dat geborsteld wordt via podcasts of op YouTube de ultieme manier om tot rust te komen. ASMR noemen we dat.

Luisteren

Ik ben helaas zo iemand die juist onwijs de kriebels krijgt van het gefluister van een ander. En ik kan absoluut niet tegen uiterst subtiele aanrakingen op mijn rug (dat kietelt toch?!) of tegen – liefkozend bedoeld – gespeel met mijn haar.

Ik zeg ‘helaas’, omdat blijkt dat ASMR dus heel goed voor je is. Zowel op fysiek als mentaal vlak. ASMR staat voor Autonomous Sensory Meridian Response, oftewel het tintelende gevoel dat bovenstaande voorbeelden doen veroorzaken. En het gros van de mensen is er verzot op. Alleen op YouTube zijn al meer dan 13 miljoen ASMR video’s te vinden. Ik bedoel maar.

Recent onderzoek van de Universiteit van Sheffield laat zien dat er diverse gezondheidsvoordelen samenhangen met ASMR. Twee vliegen in één klap dus, voor de ASMR genieters onder ons.

Hoe zit dat precies?

Allereerst is het van belang om te noemen dat niet iedereen in staat is bepaalde triggers te voelen bij het zien van ASMR video’s. Voor de mensen die dat wel doen is het per persoon verschillend waar zij door getriggerd worden. De één krijgt het tintelende gevoel bij het horen van tikkende vingers, de ander bij fluisterende mensen enzovoorts.

Deze mensen beschrijven het gevoel dat zij ervaren bij het kijken van een ASMR video als een plezierige, relaxte tinteling die begint in het hoofd en zich vervolgens verspreidt over het lichaam. Soms ook door de romp en de ledematen. Het gevoel zorgt geleidelijk voor een staat van diepe rust.

Daling in het hartritme

Voor het onderzoek van de Universiteit van Sheffield werden twee groepen gebruikt: in de ene groep zaten mensen die wel getriggerd worden door ASMR video’s, in de andere groep mensen die dit niet ervaren. Bij de proefpersonen uit de eerste groep was er een daling in het hartritme te zien, wat bewijst dat ASMR video’s kijken een fysiek gevolg heeft. Ook ervoeren zij diepere sociale connecties en andere positieve emoties. Opvallend was dat de proefpersonen in de tweede groep deze voordelen duidelijk niet meemaakten.

De gemiddelde daling van het hartritme is volgens Dr. Giulia Poerio, leider van het onderzoek, vergelijkbaar met resultaten uit andere onderzoeken naar vormen van stressverminderende bezigheden. Muziektherapie en mindfulness, bijvoorbeeld.

Minder stressvol

Een ander onderdeel van het onderzoek bestond uit een enquête onder 1000 mensen, opnieuw verdeeld in ASMR experiencers enerzijds en de niet-gevoeligen aan de andere kant. De resultaten uit de enquête toonden aan dat degenen die getriggerd werden door ASMR zich kalmer, blijer, minder stressvol en minder somber voelden dan de andere groep.

Mocht je nog niet weten tot welk ‘kamp’ jij behoort; typ ‘ASMR’ in bij YouTube en er zal een wereld voor je opengaan.

Nu rest voor mij nog de vraag wat ASMR betekent voor mensen die fluisterverhalen, geborstel van haar en tikkende vingers juist met afschuw aanhoren. Mensen zoals ik, dus. Wellicht een leuk topic voor een vervolgonderzoek.


Meer Happinez?

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.
Volgend artikel
Drie redenen om niet te gaan mediteren
Drie redenen om niet te gaan mediteren