We zijn allemaal een beetje bang voor routine, want dat associëren we met een saai en burgerlijk leven. Maar sleur helpt ons juist om zonder teveel stress door onze drukke dagen te navigeren. Kortom, niets om bang voor te zijn. Sterker nog, omarm die sleur!
Als er over sleur wordt gesproken duidt dat meestal op iets negatiefs. Ik heb nog nooit iemand enthousiast horen vertellen over zijn/haar relatie die in een sleur zit. En als ik google op de betekenis van sleur, lees ik dat het betekent dat het leven tijdelijk haar glans verliest. De officiële definitie van sleur in het woordenboek luidt ‘iets dat je zo vaak doet dat het vervelend geworden is’. Kortom: sleur in het leven is iets wat we ten alle tijden moeten vermijden.
Grootste angst
Over wat we dan wel moeten ambiëren bestaan in de maatschappij ook duidelijke beelden. Een groots en meeslepend leven bijvoorbeeld, waarin we onze dromen najagen, een stabiele maar spannende relatie hebben en alles vol passie doen (vooral ons werk). Vandaar dat een 9-tot-5-baan zo ongeveer de grootste angst is van jongeren en de onrust toeslaat als we in ons eentje op de bank zitten terwijl alle Facebook-vrienden wél een leuke avond lijken te hebben.
Wanneer mensen wordt gevraagd wat ze willen in het leven, zal niemand antwoorden met: routine en sleur. Toch blijkt dat wel wat we willen, zegt de Vlaamse socioloog Theun Pieter van Tienoven. Hij pleit in zijn onderzoek voor een herwaardering van de dagelijkse sleur. Ja, dat lees je goed. Een herwaardering voor precies dat waar we stiekem allemaal zo bang voor zijn.
Routine is saai?
We leren onszelf aan dat routine en burgerlijkheid angstvallig moet worden vermeden om de ambities van een groots en meeslepend leven waar te kunnen maken. Dag in dag uit dezelfde dingen doen is nu eenmaal niet zo spannend. Om sleur te vermijden, moeten we dus de routine vermijden.
“Routine is bijna synoniem geworden aan saai,” zegt Van Tienoven in de Vlaamse krant De Standaard. Zo vertellen we onze vrienden op vrijdagavond in de kroeg niet over het ontbijt dat we hebben gegeten, de file waar we deze week in hebben gestaan of wat we gisterenavond hebben gegeten, maar wel over de speciale dingen die we hebben meegemaakt. Een vakantie of een gekke ontmoeting bijvoorbeeld. Door de focus op het speciale, bestempelen we routine als iets negatiefs. Maar dat plaatst ons voor een paradox: we willen zo min mogelijk routine, terwijl we niet zonder kunnen.”
Structuur bant stress
We kunnen niet zonder omdat ons drukke bestaan zonder routine simpelweg ondraaglijk zou worden. Een beetje structuur in de werkdagen is voor de meeste mensen prettig en voor gezinnen met kleine kinderen zelfs ronduit noodzakelijk. Hoe meer verantwoordelijkheden en verplichtingen, hoe belangrijker routine wordt. Van Tienoven: “Stel je voor dat je elke dag een nieuwe oplossing moet zoeken om je kinderen naar school te brengen. Gebrek aan structuur veroorzaakt stress.”
Kom maar op met die sleur
Van stress hebben we al genoeg in onze drukke maatschappij en méér stress vermijden is altijd een goed idee. Omarmen dus, die sleur. Uit het onderzoek van Van Tienoven blijkt dat we, ondanks onze onwil, er toch al aardig goed in zijn, in sleur.
Hij liet 2700 Belgen tussen de 18 en 65 jaar een dagboek bijhouden met hun dagelijkse activiteiten. Zo ontdekte hij dat onze dagen er gemiddeld voor 40 procent hetzelfde uitzien. Singles en studenten kennen de minste routine. Bij singles lijken slechts 25 procent van de dagen op elkaar, en bij studenten zelfs maar 11 procent. Fulltime werkende mannen met kinderen scoren dan ook het hoogst op de sleurladder. Maar liefst 65% van hun activiteiten is hetzelfde op werkdagen. En dat scheelt hen ongetwijfeld een hele hoop stress.
Meer lezen?
- Zo maak je van stress een positieve kracht
- Nooit meer stressvolle gedachten – met deze 5 wijze lessen van Byron Katie
- Je yogaroutine volhouden op vakantie? Met deze 6 tips lukt het