Het begon zo mooi, je relatie met je smartphone. Je was verliefd, al snel deed je alles samen en inmiddels ben je onafscheidelijk. Maar inmiddels merk je dat die relatie toch niet zo ideaal is als je dacht. Bijvoorbeeld doordat je merkt dat hij wel erg je leven begint te bepalen, teveel aandacht wil, je uit je slaap haalt,en eigenlijk zorgt dat je je slechter gaat voelen. Herkenbaar?
’Je kunt jezelf wel vertellen dat je minder tijd aan je telefoon moet besteden, maar dat is net zoiets als jezelf vertellen dat je niet meer aangetrokken moet voelen tot mensen die slecht voor je zijn,’ schrijft journaliste Catherine Price in haar boek ‘Ik maak het uit’. En voor je relatie met je smartphone geldt hetzelfde als voor andere relaties die niet goed voor je zijn maar waarbij je toch steeds terugkomt omdat ze ergens ook een behoefte bevredigen: het uitmaken is gemakkelijker gezegd dan gedaan.
Daarom ontwikkelde ze een programma van dertig dagen, om de relatie met je smartphone opnieuw op te bouwen. Die periode van dertig dagen is slim gekozen – dat is namelijk de tijd die het schijnt te duren om een nieuwe gewoonte aan te leren. Eigenlijk is dat het probleem: omdat smartphones (en vooral sociale media apps) zijn ontworpen om je verslaafd te maken (ook dit legt ze goed uit) wordt op je telefoon kijken een gewoonte waar je maar moeilijk vanaf komt.
Je hoeft niet meteen je smartphone in te ruilen voor een ouderwetse telefoon met een draaischijf. Maar het is wel goed om je relatie met je smartphone zo te veranderen dat je ‘m niet meer gedachteloos pakt (om vervolgens weer een uur zoet te zijn), maar ‘m bewust inzet voor wat jíj wilt. Met Price doe je dat in dertig stapjes, van je apps opschonen tot een mindfulness oefening.
Een nieuwe relatie met je smartphone
Merk je dat je te vaak gedachteloos en puur uit gewoonte je telefoon pakt? Doe dan de volgende keer dat je je telefoon pakt bijvoorbeeld eerst even dit.
1 Probeer te pauzeren, rustig adem te halen en er gewoon even te ‘zijn’
Een mindfulness-oefening: Stop wat je aan het doen was, adem rustig in en uit. Wat ervaar je op dit moment? Hunker je ernaar om je smartphone te pakken? Blijf nog een paar seconden rustig ademen en stel je zelf de vraag wát je eigenlijk wilt doen met je smartphone, en hoe belangrijk dat is op dit moment. Misschien verschijnt de impuls dan al vanzelf.
2 Doe een oefening in nietsdoen
Denk aan de woorden van de boedhistische monnik Pema Chödron: ‘Als we onszelf direct vermaken door te pratne, te doen, te denken – als er nooit een pauze is – kunnen we nooit ontspannen. Dan racen we door ons leven’ Doe gewoon even niets. Ga je zintuigen af. Wat zie je, hoor je, ruik je, voel je, proef je?
3 Train je aandachtsspanne
Aandacht werkt als een spier die je kunt trainen. Hoe vaker je oefent in werkelijk met aandacht doen waar je mee bezit bent, hoe beter je erin wordt. Luister naar muziek (met je ogen dicht), schrijf in je dagboek. Of lees! Gewoon vanaf papier. Verlies je in een boek of tijdschrift of een andere gedrukte tekst. Lezen helpt je om beter je aandacht vast te houden en lezen verandert, schrijft Catherine Price, na een tijdje ook de manier waarop je denkt. Lezen stimuleert creativiteit, probleemoplossing en inzicht – dingen die je niet traint door het lezen van een lijstje.
Zoals, ehm, dit…
Lees je dit op je smartphone, dan is het dan ook misschien niet eens zo’n gek idee om de volgende keer dat je op je telefoon wilt kijken er in plaats daarvan een papieren Happinez bij te pakken. Gewoon om weer even te merken hoe dat voelt, een tekst lezen zonder afleiding.
Of haal het boek ‘Ik maak het uit!’ in huis en werk het hele programma van Catherine af. Misschien herken je je dan over een maandje ook in dit citaat: ‘Je komt weer in contact met een deel van jezelf waarvan je niet eens door had dat het verdwenen was.’
Een beetje wat er gebeurt als je ’n nieuwe relatie hebt. Maar nu een die wèl goed voor je is.
Meer lezen?
- Uit de dagelijkse sleur ontsnappen doe je zo
- Waarom een dankbaarheidsritueel in de avond zo kostbaar is
- We moeten niet zoveel denken, maar voélen