Wat ben je toch intelligent! Misschien wel hét compliment dat we allemaal graag horen… óf zeggen natuurlijk om iemand op te hemelen. Maar wat is intelligentie eigenlijk en hoe herkennen we het in al zijn vormen?
Eigenlijk hebben we vaak maar één simpele beschrijving van intelligentie: het hebben van veel kennis en vaardigheden die op de juiste wijze worden toegepast op bijna alle situaties. Maar volgens Psycholoog Howard Gardner zijn er wel negen vormen van intelligentie.
De 9 typen intelligentie
Onze intelligentie wordt vaak gemeten door cito-toetsen en IQ-testen. Maar volgens de Amerikaanse psycholoog Howard Gardner zijn er maar liefst negen manieren waarop je intelligent kunt zijn, en die zijn minstens zo belangrijk als een hoog IQ.
1.Wiskundige intelligentie
Deze vorm van intelligentie is gebaseerd op logica. Alles valt terug te draaien naar getallen, cijfers en wederkerende patronen. Vanuit een alsdan perspectief is alles te begrijpen. Een uitgebreide, theoretische kennis is vaak de grondslag om gestelde hypotheses te ontkrachten of te bewijzen.
Wie? Wiskundigen, wetenschappers, journalisten, detectives.
2. Taalkundige intelligentie
Dit soort intelligentie refereert naar iemands behendigheid in taalgebruik. Het gaat om het vinden van – ongeacht het aantal talen dat je spreekt – de juiste woorden in een bepaalde situatie om iemand te overtuigen, te troosten of simpelweg iets uit te leggen. Taalkundig intelligente mensen hebben dat iets met woorden. Ze lezen en/of schrijven graag en leren vreemde talen en/of dialecten snel.
Wie? Schrijvers, dichters, journalisten, publieke sprekers, politici.
3. Visueel/ruimtelijke intelligentie
Dit type intelligentie duidt op een sterke fantasie en het vermogen om dat wat er wordt verteld te verbeelden. Iemand zegt kubus en je ziet een kubus voor je. Maar ook: iemand beschrijft hoe een persoon eruit zag en jij hebt er al een duidelijk beeld bij in 3D. Visueel intelligente mensen hebben bovendien een sterk richtingsgevoel.
Wie? Schilders, beeldhouwers, architecten, designers, maar ook piloten en zeevaarders.
4. Naturalistische intelligentie
Ook het kunnen ‘lezen’ en begrijpen van de natuur (met alle levende en niet-levende wezens erop en eraan) is een vorm van intelligentie. Dit soort mensen zijn graag buiten, in de natuur en hebben een goede band met dieren en planten.
Wie? Plantkundigen, landbouwers, bos-en parkwachters.
5. Muzikale intelligentie
Een goed gevoel voor ritme, hoog gevoelig voor muziek of geluiden (op de achtergrond), en misschien speel je zelf ook wel een of meerdere instrument(en)? Dan heb je waarschijnlijk een bijzondere soort intelligentie, namelijk een muzikale.
Wie? (Surprise surprise) Muzikanten, componisten, zangers/zangeressen, dirigenten.
6. Existentiële intelligentie
Als existentieel intelligent persoon stel je jezelf (oprecht) de vragen als ‘waarom leven we?’, ‘waarom gaan we dood?’ en ‘wat gebeurt er met ons na de dood?’ Eigenlijk alles waarbij het gaat om het menselijk bestaan intrigeert je.
Wie? Psychologen, theologen, maar ook bijvoorbeeld motiverende sprekers.
7. Kinesthetische intelligentie
Dit type intelligentie klinkt misschien ingewikkelder dan het is. Het gaat om die bepaalde handigheid in de hand-oog en/of geest-lichaam coördinatie. Je kan de lichaamshouding van de ander goed lezen en zelf kan je ook veel ‘zeggen’ met je eigen lichaamshouding. Ook ben je feitelijk goed in lichamelijke beweging en kent je fysieke grenzen als geen ander. Je deinst niet terug van (al dan niet romantische) aanraking en bent zelf ook nogal touchy. Je bent eigenlijk gewoon goed in alles wat je met je handen – en lichaam – doet.
Wie? Atleten, dansers, acrobaten, maar ook bijvoorbeeld chirurgen.
8. Interpersoonlijke intelligentie
Zo’n persoon herken je snel aan zijn/haar goede communicatieve vaardigheden (zowel verbaal als non-verbaal). Dit zijn eigenlijk mensen met een hoge emotionele intelligentie die de ander goed aanvoelen en erop kunnen inspelen. Deze sterk empathische mensen hebben veel vrienden en kennen ze van binnenuit. Verder zijn ze gevoelig voor de gemoedstoestanden van mensen om hen heen.
Wie? Docenten, maatschappelijk werkers, politici, maar ook acteurs/actrices.
9. Intrapersoonlijke intelligentie
Anders dan interpersoonlijke intelligentie gaat het hierbij meer om de kennis die iemand over zichzelf heeft. Je weet wat je wilt, voelt of doet en ook waarom, laat je niet beïnvloeden door anderen, gaat je eigen gang en haalt de kracht en motivatie uit jezelf. Verder ben je enorm standvastig en hebt een sterke wil. Daarbij zet je jezelf ook lekker voorop. Tikkeltje narcistisch misschien als je te ver doorschiet, maar te is sowieso nooit goed.
Wie? Spirituele leiders, psychologen, filosofen, (studie)adviseurs.
Het een sluit het ander niet uit
Je kan meerdere soorten intelligenties tegelijk hebben of misschien zelfs allemaal. Het hoeft niet dat ze allemaal evenveel zijn ontwikkeld natuurlijk, maar het kan dus prima dat je zowel interpersoonlijk als naturalistisch intelligent bent. Dan begrijp je de mensen, de natuur en alle wezens erop en eraan.
Meer lezen over intelligentie?
Hoe hoog scoor jij op emotionele intelligentie? Dit is hoe je die vergroot.