Zelfs als je normaal gesproken de kalmte zelve bent, overkomt het je vast wel eens: een enkele gebeurtenis die je in één klap woedend, ontroostbaar of doodsbang maakt. Het hoeft niet eens iets groots te zijn. Van sommige situaties – iemand doet of zegt bijvoorbeeld iets dat je niet had zien aankomen – raak je van het ene op het andere moment compleet van de kaart.
Er zijn zat methodes die je kunnen helpen om je emoties in bedwang te houden. Jammer alleen dat veel ervan pas effect hebben op de lange termijn. Daar heb je dus he-le-maal niks aan als je nu, op dit moment, as we speak in een emotionele achtbaan zit waar je dolgraag uit wilt, maar waarvan je even niet weet hoe. Deze 6 tips zijn makkelijk, effectief, en meteen toepasbaar:
1. Doorbreek de negatieve spiraal
Als er iets naars gebeurt, blijf je soms (al dan niet onbewust) hangen in negativiteit, door de gebeurtenis steeds opnieuw te beleven in je hoofd. Hierdoor worden je emoties alleen maar sterker. Om de negatieve spiraal te doorbreken, moet je stoppen met je gedachten erover. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar gelukkig niet onmogelijk. Wat je kunt proberen, is je gedachten heel bewust ergens anders naartoe te sturen, bijvoorbeeld door verschillende objecten die je om je heen ziet op te noemen. Het helpt ook om iets anders te gaan doen of een andere omgeving op te zoeken. Loop naar het toilet zodat je even op adem kunt komen, of – beter nog – maak een wandeling in de frisse buitenlucht. Afleiding zoeken geeft je de kans om te resetten en je negatieve gedachtenstroom te doorbreken.
2. Haal diep adem
Zo simpel dat het bijna te goed klinkt om waar te zijn: ademhalen. Maar je ademhaling is van grote invloed op het autonoom zenuwstelsel. Dat kun je, door rustig en diep adem te halen vanuit je buik, zelf positief beïnvloeden. Als je heel hevige emoties voelt, helpt bewust ademhalen je om jezelf te kalmeren, waardoor je weer grip op je emoties krijgt en weloverwogen beslissingen kunt maken (lees: voorkomt dat je dingen gaat roepen waar je spijt van krijgt).
Het Happinez festival komt terug!
-
9, 10 en 11 mei Fort Voordorp, Groenekan
-
Laat je inspireren tijdens workshops, meditatiesessies, persoonlijke readings en meer
-
Met de beste sprekers uit binnen- en buitenland op het gebied van zingeving, spiritualiteit en geluk
3. Roep positieve gevoelens op
Als je eenmaal weer helder kunt denken, kun je de invloed van je negatieve emoties verder verminderen door positieve emoties aan de gebeurtenis toe te voegen. Zelfs in situaties waar alleen maar negatieve kanten aan lijken te zitten, kunnen kansen schuilen. Ben je bijvoorbeeld boos op je partner? Zie jullie conflict dan als een kans om vaker met elkaar te praten. Is je baas ontevreden over je werk en moet je iets opnieuw doen? Beschouw het als een mogelijkheid jezelf verder te ontwikkelen en (nog) beter te worden in je werk. Lukt het je echt niet om iets positiefs te vinden? Zoek je heil dan heel ergens anders. Kijk bijvoorbeeld naar een grappig dierenfilmpje of naar een foto die fijne herinneringen bij je oproept.
4. Leer accepteren
Oké, deze heeft wel wat oefening nodig, maar misschien is dit wel het perfecte moment om ermee te beginnen. Als iets je dwarszit, voelt het tegennatuurlijk om het te accepteren. Toch maakt het je leven een stuk gemakkelijker als je leert de dingen te aanvaarden waar je geen invloed op hebt. Als jij heel emotioneel reageert, maakt dat de situatie niet beter – eerder erger. Accepteer wat je niet kunt veranderen en verleg je focus naar de dingen waar je wél invloed op hebt.
5. Skip cafeïne
Van cafeïne krijg je energie. Erg prettig als je je futloos of vermoeid voelt, maar je kunt er ook nerveus van worden. En nervositeit lijkt erg op gevoelens van angst of paniek. Als je al gestrest bent, maakt een shot cafeïne dat alleen maar erger.
6. Werk je in het zweet
Lukt het je nog steeds niet om je negatieve emoties van je af te schudden? Wie weet lukt het met een flinke workout wel. Sporten geeft namelijk een flinke boost aan je humeur. Hoe fijn een rustig lesje yin yoga ook is, kies deze keer voor iets met wat meer power. Hoe intensiever de sport, hoe meer je hartslag omhoog gaat, en hoe groter de invloed op je humeur. Dikke kans dat je na een stevige bootcampsessie of een uurtje gewichten tillen de wereld weer aankunt.
Meer lezen over omgaan met emoties?
Zo leer je je emoties te voelen (en dat lucht ontzettend op).