Moeite met dingen onthouden? Met deze wetenschappelijke ontdekking lukt het wel!

Moeite met dingen onthouden? Met deze wetenschappelijke ontdekking lukt het wel! Moeite met dingen onthouden? Met deze wetenschappelijke ontdekking lukt het wel! Moeite met dingen onthouden? Met deze wetenschappelijke ontdekking lukt het wel!

Waar had je de autosleutels nou opgeborgen en hoe laat begon die vergadering ook alweer? Voor iedereen die moeite heeft met het onthouden van deze ‘kleine’ alledaagse dingen is er goed nieuws.

Wetenschappers hebben namelijk een hele makkelijke manier ontdekt om je geheugen een boost te geven: 10 minuutjes bewegen. Ja, echt: een wandeling van 10 minuten is al voldoende voor een aanzienlijke verbetering van de communicatie tussen je hersendelen, je leervermogen en je vermogen om dingen te onthouden.

Dat beweging voor meer positiefs zorgt dan alleen sterkere spieren is geen nieuws. Verschillende onderzoeken uit het verleden lieten al zien dat bewegen voor een boost van de hersenfuncties zorgt. Maar dat beweging van zo’n korte duur al zo’n positieve uitwerking heeft – en er dus helemaal niet zo lang en intens gesport hoeft te worden om de hersenen te activeren als eerder werd gedacht – is nog niet zo lang bekend. Best een bemoedigende gedachte, toch?

Hoe moeilijker, hoe beter

Om tot deze resultaten te komen voerden wetenschappers onderzoek uit onder 36 studenten. De studenten kwamen twee keer naar het laboratorium: de ene keer zaten zij stil op een hometrainer, de andere keer trapten zij gedurende 10 minuten heel rustig op de pedalen. Zo rustig dat er geen enkele zweetdruppel aan te pas kwam en er nauwelijks een verhoogde hartslag waarneembaar was.

Na afloop van beide keren werd er van de hersenen van de studenten een MRI scan gemaakt terwijl zij een geheugentest ondergingen. De studenten kregen de opdracht om naar een serie te kijken van foto’s die er (bijna) hetzelfde uitzagen. Daarbij moesten zij aangeven of de foto die ze te zien kregen nieuw was, of dat zij die al eerder hadden gezien.

Ondanks het feit dat de ‘workout’ verre van belastend of langdurig was scoorden de studenten aanzienlijk beter op de geheugentest nadat zij 10 minuten hadden gefietst. Daarbij bleek zelfs dat hoe moeilijker de geheugentest was (dus hoe kleiner de verschillen tussen de foto’s), hoe beter de studenten presteerden. Met andere woorden: hoe harder zij hun geheugen aan het werk zetten, hoe meer voordeel zij haalden uit de workout van vlak daarvoor.

Wat gebeurt er in de hersenen?

Om deze verbetering van het geheugen te verklaren werd er door dokters uitvoerig gekeken naar de MRI resultaten. Zij ontdekten dat licht bewegen ervoor zorgt dat de hippocampus – het gedeelte in de hersenen dat emoties en het geheugen reguleert – beter kan communiceren met delen in de hersenen die het leervermogen bepalen. Dat betekent dus dat je door slechts heel even te bewegen de communicatie in je hersenen al een flinke boost kunt geven.

Deze resultaten vormen een belangrijke toevoeging aan het groeiende aantal onderzoeken naar het verband tussen beweging en een beter geheugen. En het is een prettige gedachte dat je voor een betere functionering van je hersenen niet per se een heftige sportsessie hoeft te ondergaan – de oplossing blijkt namelijk veel eenvoudiger te zijn.

Sta je aan de vooravond van een belangrijke presentatie, heb je binnenkort een pittig examen of streef je ernaar om gewoon wat minder vaak je sleutels kwijt te zijn? Bij deze weet je wat je te doen staat.

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.

Meer lezen over ontstressen?

Behoefte aan rust en kalmte? Een dagje strand doet wonderen

Volgend artikel
Dit is hoeveel tijd je volgens de wetenschap moet doorbrengen in de natuur
Dit is hoeveel tijd je volgens de wetenschap moet doorbrengen in de natuur