Stel jij rond de jaarwisseling ook altijd goede voornemens op voor januari? Dan ben je te laat (of te vroeg), want er is een veel beter moment om te starten met je goede voornemens.
Meer genieten, een kilootje minder, bewuster consumeren, meer tijd doorbrengen met familie, stoppen met roken: ieder jaar leggen zo’n acht op de tien Nederlanders zichzelf in januari goede voornemens op. Een eeuwenoude traditie: de Babyloniërs deden 4000 jaar geleden aan het begin van het nieuwe jaar beloften aan hun goden.
Januari lijkt een goed en logisch moment om je leven te beteren. Terwijl de laatste dagen van het jaar verstrijken kijk je terug op het afgelopen jaar en weet je wat je anders wilt doen. Vol verwachting kijk je uit naar wat het nieuwe jaar jou te brengen heeft. Maar door de drukte van de feestdagen, de kerstborrels, etentjes en andere verplichtingen heb je eigenlijk helemaal geen tijd om je voor te bereiden op het nieuwe jaar. Om energie op te doen en in januari met je beste beentje aan je voornemens te beginnen.
Wat dan wel een goed moment is om met je goede voornemens te starten? Augustus en september!
Nieuw seizoen, nieuwe kansen
Net na de zomervakantie start er letterlijk en figuurlijk een nieuw seizoen. Het school- en studiejaar begint, het werk wordt weer opgepakt, het sportseizoen gaat van start en er ligt een ontspannen zomer achter je. In de zomervakantie heb je meer dan genoeg tijd om je leven van een afstandje te bekijken. Om uit te zoomen en op een zonnig terras in Zuid-Europa te beseffen wat je echte verlangens zijn. Het borrelt vanzelf op, je hoeft er niet eens over na te denken. En dat in tegenstelling tot de ‘verplichte’ voornemens die je jezelf in januari oplegt.
In augustus en september zijn mensen meer ontspannen en heb je weer frisse energie, iets wat volgens hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie Arnold Bakker belangrijk is om een gedragsverandering teweeg te brengen. Na een vakantie zijn we even helemaal los van het gewone, het alledaagse. En dat maakt het makkelijker om een verandering in gang te zetten.
Wat wil je écht?
Het begrip ‘goede voornemens’ associëren we bovendien vaak met restrictie. Je conditie moet beter, dus je moet vanaf nu iedere dag een rondje gaan hardlopen. Oh, en die verrukkelijke taartjes mogen ook niet meer. Vanaf nu zeg je ‘nee’ tegen ieder aanbod van zoetigheid.
Met een dergelijke aanpak zullen de meesten binnen drie weken de handdoek in de ring gooien. Te strenge doelen zijn ten eerste onhaalbaar en ten tweede komen ze vaak niet voort uit je diepste verlangens. Wil je écht een betere conditie opbouwen, dan weet je ook dat je beter kunt beginnen met een dagelijkse wandeling in plaats van jezelf helemaal af te matten in de sportschool. Zeker als je daar het type niet voor bent.
Leg de lat dus niet te hoog. Vraag je in één keer teveel van jezelf, dan gaat dat ten koste van je wilskracht. Beter is het om je voornemen op te breken in haalbare stapjes. Zodat je bij iedere stap weer opnieuw trots op jezelf mag zijn.
Nieuwe voornemens
Heb jij je goede voornemens voor het nieuwe jaar al klaarliggen? Ga dan nog eens na of ze je een gevoel van stress en vermoeidheid geven, of dat je er juist heel enthousiast van wordt. Change of plans? Je hebt nog tot augustus de tijd om nieuwe voornemens op te stellen.
Beeld: fotografie en styling door Pia Jane Bijkerk
Meer lezen over goede voornemens?
Je goede voornemens wél realiseren? Dit is het toverwoord.