Hanna Verboom (1983) is sociaal ondernemer, filmmaker en actrice. Ze zet zich in om het taboe te doorbreken rond psychische kwetsbaarheden zoals depressie en bipolariteit. Aan Happinez vertelt ze over haar eigen ervaring en waarom ze het festival ‘Uit de Schaduw’ organiseert.
Wat betekent bipolariteit voor jou?
Er zijn periodes waarin ik over 60 procent energie beschik en periodes van 120 procent. Dat speelt door in hoe zeker ik me van mezelf voel en hoe creatief ik ben. Het voelt tegenwoordig niet meer als depressie of manie, wat vroeger wel zo is geweest. Ik zie het nu als eb en vloed, als de winter en zomer van mijn stemming.
Hoe voelt een manische stemming?
Ik sta ontzettend open, er komt heel veel binnen, ik ben erg creatief, sta continu aan en raak daardoor snel overprikkeld. Als ik dat goed kan managen, en dat gaat steeds beter, dan is het juist mijn kracht.
Heb je ervan geleerd?
Ja, dat het niet altijd zomer kan zijn, daar zijn we helemaal niet voor gemaakt. We hebben ook de rust en de inkeer van de winter nodig. We doen onszelf tekort door onszelf dat niet te gunnen. Een mooi inzicht vind ik dat je sterke gevoelens kunt hebben, maar dat die niet de waarheid zijn. Turbulentie met het vliegtuig voelt hetzelfde als neerstorten, maar de uitkomst is totaal verschillend. Als je weet dat turbulentie weer voorbij gaat, ontstaat er een andere dynamiek, ga je er anders mee om.
Online training Ayurveda
- Ontdek de leefstijl die bij jou past
- 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer
- Cadeau: koperen tongschraper
Welke rol speelt medicatie voor jou?
Medicatie alleen is een pleister op een open wond, terwijl een wond lucht nodig heeft om te helen. Voor mij werkt medicatie als een buffer, maar de stemmingsgolven zijn er nog steeds. Ik ben enorm geïnspireerd door psychiater Jim van Os die de mens centraal stelt in plaats van de mentale aandoening. Hij pleit onder andere voor meer aandacht voor de spirituele betekenis achter het lijden.
Wat doe je om je evenwicht te (her)vinden?
De sleutel is goede zelfregie. In de ups onderneem ik meer. In de downs vraag ik minder van mezelf, maak ik minder afspraken. Ik zwem en wandel erg veel, dat helpt me om te aarden. Ik doe ook ademhalingsoefeningen maar ik heb twee kleine kinderen, dus dan komt het er niet altijd van, haha.
Wat wil je uitdragen met Uit de schaduw festival?
Psychische variaties normaliseren, het taboe eraf halen. En verbetering van de hulp, zodat de mens centraal staat in plaats van de diagnose. We hebben een groot probleem met de wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg en het aantal jongeren dat in de knel raakt. Er zijn inmiddels 40 zelfregiecentra die worden gerund door ervaringsdeskundigen. Die zijn laagdrempelig, mensen kunnen er altijd terecht. Als ik op mijn 19e bij zo’n plek had kunnen binnenlopen, als ik dat had gedurfd, dan had mijn leven er anders uitgezien. Die centra kunnen een deel van de druk op de zorg wegnemen. Dat vind ik een hoopvolle boodschap.
Hoe zie jij spiritualiteit?
Ik geloof dat we puzzelstukjes zijn in een groter geheel en dat we met elkaar zijn verbonden. Ik wist op enig moment ‘ik moet nu naar mijn oma’, vijf minuten later is ze in mijn armen overleden. Daarom ben ik erg graag in Oeganda en Kenia waar ik ben opgegroeid, omdat mensen dat daar beter begrijpen.
Geloof je dat jij een missie hebt op aarde?
Als je beseft dat 48 procent van de mensen in Nederland ooit een diagnose voor een mentale aandoening krijgt, kun je zeggen ‘misschien ben ik wel gezond, maar is het systeem, de omgeving juist ongezond.’ Daarom ben ik niet meer zo onzeker. Ik heb een label en ik heb medicatie, maar er is een groter verhaal. Dat verhaal onder de aandacht brengen is mijn persoonlijke missie.
Tekst: Hanny Roskamp