Overtuigingen die we onszelf in onze jeugd hebben aangeleerd, dragen we altijd bij ons. Helaas is dat zelden de gedachte dat we helemaal precies en perfect goed zijn zoals we zijn (ook al is dat dus wél zo).
Stel je voor dat je beste vriendin op een dag bij je aanklopt. Ze heeft kritiek gehad van haar baas en is daar verdrietig over. Ze is bang dat ze niet goed genoeg is voor de functie, dat iedereen zich afvraagt waarom ze überhaupt op die positie zit en dat ze gewoon niet goed genoeg is. Wat zou je tegen haar zeggen?
Waarschijnlijk zou je lief voor haar zijn, haar vertellen dat ze goed is zoals ze is en dat er niets mis met haar is. Dat zou de normaalste zaak van de wereld zijn. Maar tegen onszelf klinkt het ineens raar en onecht. Zelfs als we het al zeggen, kunnen we onmiddellijk tien tegenargumenten verzinnen waarom er wél iets mis met ons is.
Nooit helemaal perfect
Het zou kunnen dat het gevoel niet goed genoeg te zijn er tijdens je jeugd is ingeslopen. Misschien had je het gevoel dat je altijd moest presteren om anderen blij te maken. Of dat anderen je alleen leuk vonden als je het gedrag vertoonde dat zíj wilden. Nu is met streven naar mooie prestaties en je netjes gedragen an sich natuurlijk niets mis. Maar als je het idee kreeg dat je alleen op die voorwaarde liefde zou krijgen, wordt het een ander verhaal.
Het zou ook kunnen dat andere gebeurtenissen in je leven ervoor gezorgd hebben dat je ging denken dat er iets mis met je was. Een achteloze opmerking van een ex-vriendje over je lichaam of een meningsverschil met een gezinslid kan door de één klein lijken, maar door een ander jaren worden meegedragen. Het zijn patronen, overtuigingen en littekens die we altijd met ons meedragen.
Niets meer missen van Happinez? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Wanneer iemand op jongere leeftijd bewust of onbewust de boodschap meekrijgt dat de liefde van ouders of andere mensen voorwaardelijk is, kan het als volwassene knap lastig zijn om zich ooit goed genoeg te voelen. Zodra er iets vervelends gebeurd, al is het maar iets kleins, wordt dat gevoel van tekort schieten weer opgerakeld. “Zie je wel, er is iets mis met mij.”
Wat zegt je intuïtie?
Om aan dat gevoel te ontsnappen, proberen we van alles. We gaan trouw naar de yoga. Om dat fitte lichaam te krijgen, werken we onszelf in het zweet in de sportschool. We shoppen ons suf om er charmant en bevallig uit te zien. Of we doen reiki-sessies in de hoop dat het ons geluk en tevredenheid gaat brengen. Nu is met al die dingen natuurlijk niets mis, maar als je de oplossing buiten jezelf blijft zoeken, wordt het lastig om de roep van je intuïtie te horen. En juist die roep kan je de juiste kant op wijzen.
Dat betekent niet dat je niet mag werken aan eigenschappen die je vervelend vindt of dat je niet mag zoeken naar nieuwe manieren om te leven en groeien. Maar er is een verschil tussen voor jezelf zorgen omdat je jezelf anders niet goed genoeg vindt, en voor jezelf zorgen omdat je met jezelf omgaat zoals je met die beste vriendin zou doen.
Er is niets mis met je
Ook al doen we soms domme of onaardige dingen, is ons lichaam niet in absolute topvorm en zijn we geen supervrouwen die elk aspect van ons leven onder controle hebben, tóch is er niets mis met ons. Pas als we inzien dat we gewoon helemaal goed zijn zoals we zijn, kunnen we écht voor onszelf zorgen. Niet omdat je iemand anders wilt zijn, maar omdat je precies wilt zijn wie je bent.
Meer lezen?
Dit is hoe je jezelf leert omarmen, en hoe je van jezelf kunt houden, precies zoals je bent.