Heb je een baaldag? Deze inzichten kunnen je helpen er toch iets van te maken

Heb je een baaldag? Deze inzichten kunnen je helpen er toch iets van te maken Heb je een baaldag? Deze inzichten kunnen je helpen er toch iets van te maken Heb je een baaldag? Deze inzichten kunnen je helpen er toch iets van te maken

We hebben allemaal weleens dagen dat we niet lekker in ons vel zitten. Zo’n dag dag dat je ‘s ochtends uit bed komt, je grote teen stoot en al meteen voelt dat dit geen topper gaat worden. Herkenbaar? Dit is hoe je er toch wat van maakt.

1. Wees eerlijk

Heb je een baaldag en woon je samen met je gezin of anderen? Zeg tegen hen: ‘sorry jongens, ik heb echt een enorme rotdag en ik heb geen idee waarom’. Dat lijkt misschien gek, maar uiteindelijk heeft het alleen maar voordelen om zo recht voor z’n raap te zeggen wat je voelt. Ten eerste voor jezelf. Door uit te spreken dat je gewoon even niet zo blij bent, ontstaat ruimte in je hoofd. Je zit gewoon even niet zo lekker in je vel en dat is prima. Ten tweede is het voor je huisgenoten ook fijn. Die hoeven zich nu namelijk niet de hele dag af te vragen of jouw chagrijnige bui misschien met hun te maken heeft.

2. Ga iets doen wat je vrolijk maakt

Iedereen heeft iets wat een onmiddellijke glimlach op je gezicht tovert. Misschien is het een grappig kattenfilmpje op YouTube of het bekijken van foto’s van die ene geweldige vakantie in Zuid-Frankrijk. Wat het ook is, doe het. Hierbij geldt: bonuspunten voor zaken die een zekere mate van fysieke activiteit vragen. Beweging zorgt ervoor dat je lichaam endorfine aanmaakt, wat je gegarandeerd beter zal doen voelen. Loop een paar keer de trap op en neer of ga een rondje hardlopen. Daar heb je waarschijnlijk helemaal geen zin in, maar weet dat je je achteraf écht beter zult voelen (wat ons ook bij punt 3 brengt).

3. Neem verantwoordelijkheid

Waarschijnlijk wil je heel graag zwelgen in zelfmedelijden en een klaagzang op het leven in zijn algemeenheid te houden. Verleidelijk? Ja. Opwekkend? Nee. Wanneer we vastzitten in een chagrijnige bui, is het soms lastig om daaruit te breken. Soms voelt het op een gekke manier zelfs alsof het de bedoeling is dat je in zo’n sombere bui blijft hangen. Maar dat is niet zo (goh). Je kunt je eigen humeur altijd beïnvloeden. Niet door bij de pakken neer te gaan zitten, wel door iets pro-actiefs te gaan doen. Soms ben jijzelf de enige die je in de weg staat om van een baaldag een topdag te maken (of toch in ieder geval een ‘gewone’ dag). Dat is ‘t ding met gevoelens. Je kan niet met je armen over elkaar gaan zitten wachten tot ze veranderen, maar met een beetje actie is een lach ineens wél binnen handbereik.

Het Happinez festival komt terug!

Zorg dat je erbij bent en beleef een Magische Reis:
  • 9, 10 en 11 mei Fort Voordorp, Groenekan

  • Laat je inspireren tijdens workshops, meditatiesessies, persoonlijke readings en meer

  • Met de beste sprekers uit binnen- en buitenland op het gebied van zingeving, spiritualiteit en geluk

4. Geef je innerlijke zeurstem een cartoon-geluid

Uhh, wat? Ja, je leest het goed. Volgens Russ Harris, auteur van ‘The Happiness Trap’, helpt het om je negatieve gedachten in je hoofd met een cartoonesk stemmetje op te dreunen. Kun je niet stoppen met denken aan die ruzie met je vriend(in)? Gebruik bijvoorbeeld de stem van Bugs Bunny. Hoe belachelijker, hoe beter. Het zal je niet alleen afleiden van de negatieve gedachten, maar het leert je ook om te luisteren naar wat je eigenlijk zegt. Belachelijk? Precies.

5.Accepteer dat je niet altijd een zonnestraaltje bent (en dat dat ook niet hoeft)

Niemand is perfect, mensen hebben baaldagen, soms stoot je je teen en doet dat pijn. Wanneer je je uiterste best hebt gedaan om je humeur richting de zonnige kant te sturen, maar het gewoonweg niet lukt, laat het dan gaan. Zeg hardop tegen jezelf: ‘ik voel me nog steeds rot, ik accepteer dat ik een baaldag heb en zodra ik er klaar voor ben zal ik me beter voelen’. Een slecht humeur duurt geen eeuwigheid en zelfs de grootste zen-meester heeft weleens een baaldag. Dat simpelweg accepteren is misschien wel de makkelijkste manier om van een chagrijnige bui af te komen (of niet, maar dat is dan dus ook prima).

Volgend artikel
Dit is waarom het zo belangrijk is om voor jezelf te zorgen
Dit is waarom het zo belangrijk is om voor jezelf te zorgen