Voel je soms ook hoe moe je bent? Niet tot meer in staat dan in een warm bad liggen weken of opgekruld in een stoel met een kop thee en een dekentje zitten. Dat is geen zwakte, geen achteruitgang, geen opgeven; het is je ziel die je terugfluit naar binnen.
Na alle gerichtheid op de buitenwereld, je taken, verplichtingen en ‘to do’-lijstjes, verlang je naar een stiltepunt in jezelf. Het innerlijke kompas. Daar waar je niet je werk bent, niet je andere rollen, kortom waar je niet bent wat je doet, maar wat je, nou ja, bént.
Een innerlijke basis van bewustzijn
Het is tijd om te ‘herbronnen’, wat een vertaling is van het Franse ressourcier. Het betekent ‘weer een grondslag geven’, opnieuw een basis vinden voor je eigen gedachten, gevoelens en meningen. Je gaat van vervreemding naar verbinding, van als een kip zonder kop rondrennen waarbij het essentiële door je vingers glipt naar je herbezinnen en terugkeren naar een innerlijke basis van bewustzijn. Vanuit die verankering kun je weer dingen ondernemen. Zonder regelmatig te herbronnen zou je op een zeker moment ‘opdrogen’ en de dingen zonder bezieling en overtuiging gaan doen.
Van de buitenwereld naar de binnenwereld
Mijn dagelijkse methode van herbronnen is op mijn meditatiekussentje zitten, waar mijn focus van de buitenwereld naar de binnenwereld verschuift, ik mijn geest leegmaak en ik mijn emoties tot rust breng. Zodra ik mijn ademhaling verdiep en volg, verdwijnt alle haast uit mezelf en lijk ik een stukje dieper in mijn lichaam te zakken. Herhalende, eentonige huishoudelijke klusjes doen, zoals de was opvouwen, werkt ook. In christelijke en boeddhistische kloosteroorden is het onderhouden van het klooster ook een methode van innerlijke concentratie en contemplatie. Dezelfde centrerende focus kun je ook vinden tijdens het sporten, in het bijzonder hardlopen, dansen, handwerken of zingen.
Rust op een diep niveau
Als je je zenuwstelsel werkelijk wilt ontspannen, wees dan eens in de zoveel tijd volkomen stil. Lig met je ogen dicht in de zon, luister naar de geluiden van de vogels, wandel in je eentje door de natuur, bereid en eet je maaltijden met aandacht, kijk aandachtig naar een wonderschone rozenstruik. Er komt op een diep niveau rust, omdat je vanuit je eigen diepste kern contact maakt met het levende web om je heen.
Hier zit het geluk in
Als je regelmatig, op jouw eigen manier, herbront, dan word je je ook op drukkere dagen bewuster van je eigen stille middelpunt. Jouw eigen bron is als het haardvuur in een huis, waar je voor moet zorgen, anders wordt het een waakvlammetje. Je innerlijke bron verwarmt en verlicht je lichaam en geest; van binnenuit, niet van buitenaf. Het wordt gemakkelijker om te minder te hechten aan prestaties, ‘nuttig zijn’, waardering en verdiensten en meer te hechten aan innerlijke doelen.
Je weet waar thuis is en wie daarbij hoort. Je gaat ervaren dat vreugde minder zit in vuurwerk en meer in samen bij een kampvuur zitten, minder in vuurpijlen en meer in vuurvliegjes.