Voel je een herfstdip aankomen? Drie tips voor op de donkere dagen

Voel je een herfstdip aankomen? Drie tips voor op de donkere dagen Voel je een herfstdip aankomen? Drie tips voor op de donkere dagen Voel je een herfstdip aankomen? Drie tips voor op de donkere dagen

Hebben de donkere dagen veel invloed op je gemoedstoestand? Dan ben je kwetsbaarder voor een herfstdip. Gelukkig zijn er manieren waarmee je je sombere gevoelens in de herfst- en wintermaanden kunt verminderen.

Een herfstdip en een winterdepressie zijn niet hetzelfde. Voor een herfstdip – ook wel winterblues genoemd – bestaan geen medische regels of behandelplan, het is het ‘milde zusje van de winterdepressie’, aldus Selwyn Donia van het Kenniscentrum Winterdepressie. Een herfstdip leidt dan ook niet tot grote problemen. Wanneer iemands leven echter ernstig wordt beïnvloed door sombere gevoelens in de herfst en winter spreekt men van een winterdepressie. Dit is een serieuze, erkende aandoening en staat ook wel bekend als SAD (Seasonal Affective Disorder). Bij een winterdepressie is het dus altijd raadzaam om professionele hulp te zoeken.

Merk je dat je een herfstdip te pakken hebt, dan kunnen de volgende tips de sombere jij misschien wat vrolijker stemmen.

1. Zorg voor voldoende licht

Ybe Meesters is klinisch psycholoog en werkt bij de polikliniek Winterdepressies van het UMCG. Hij staat bekend om zijn onderzoeken naar de winterdepressie en raadt mensen met milde herfstdip-klachten aan om de dag te beginnen met een wandeling. Zo krijg je natuurlijk licht binnen en word je ‘geactiveerd’ door de beweging. Ook helpt het om wakker te worden van een wake up light die het daglicht van de lenteperiode simuleert.

Meer inspiratie over de seizoenen?

Meld je dan aan voor Leef met de seizoenen en ontvang:
  • 6 dagen lang gratis inspiratie, cadeaus seizoensrituelen in jouw inbox

  • Gratis toegang tot de besloten community

  • Inspiratie over hoe je jouw energie afstemt op de seizoenen

Meesters is bovendien gespecialiseerd in lichttherapie. Bij deze vorm van therapie worden mensen ’s ochtends vroeg gedurende 45 minuten blootgesteld aan lampen die zonlicht nabootsen. Met grootse resultaten tot gevolg: na jaren klachten te hebben ervaren zijn de meeste mensen binnen een week van hun winterdepressie af, aldus Meesters.

2. Neem voldoende (en de juiste) vitamines tot je

Mensen die gevoelig zijn voor een herfstdip of winterdepressie hebben vaak een lager vitamine B12-gehalte, stelt Donia van het Kenniscentrum Winterdepressie. Daarom is het verstandig om tijdens de herfst- en wintermaanden extra foliumzuur en vitamine B12 te slikken. Daarnaast hebben de meeste mensen in de winter een tekort aan vitamine D – de vitaminesoort die we normaal gesproken dankzij daglicht tot ons kunnen nemen. Ook hiervoor kun je supplementen slikken óf er in je kookplanning rekening mee houden door veel producten als zalm, ei en zuivel te gebruiken.

3. Leef het ‘echte’ leven

En daarmee bedoelen we: gooi die telefoon en social media kanalen aan de kant. Plan fysieke contactmomenten met je vrienden. Het is sowieso het hele jaar door belangrijk om bewust om te gaan met social media, maar in de herfst en winter geven persoonlijke contacten en een vast ritme je nog net die extra boost. Bovendien is het, volgens psychiater Witte Hoogendijk van het Erasmus MC, belangrijk om de regie te houden over de constante informatiestroom die via je mobiele telefoon op je afkomt. “Laat je niet in de maling nemen door de vele ‘happy’ verhalen op sociale media. De echte wereld ziet er vaak anders uit”, schrijft hij.

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.

Meer lezen over gezond de herfst doorkomen?

Vier ingrediënten voor een verkwikkend ochtendritueel.

Volgend artikel
5 manieren om (toch) te genieten van het najaar
5 manieren om (toch) te genieten van het najaar