Mensen die hoogsensitief zijn ervaren prikkels als licht en geluid intenser. Ze zijn empathischer en leven vaak meer op het gevoel. Maar is hoogsensitiviteit een karaktertrek op zich? En kun je ook een beetje hoogsensitief zijn?
Over de antwoorden op die vragen bestaan tot nu toe nog geen eenduidige antwoorden. Ten minste, als we kijken naar de wetenschap. Zo schreef de Volkskrant onlangs dat er wereldwijd slechts zeventig wetenschappelijke onderzoeken naar hoogsensitiviteit zijn uitgevoerd. Niet zoveel, als je bedenkt dat talloze andere onderwerpen minstens zeventig keer per wéék worden onderzocht.
Toch blijkt uit het gedane onderzoek sterk dat hoogsensitiviteit bestaat, maar of het dan een karaktertrek is, een mate van emotionele stabiliteit of een grotere openheid voor zintuigelijk ervaringen? Dat weten we niet.
Hoogsensitief of gestrest
De huidige maatschappij is gericht op prestatie, er wordt veel van ons verwacht en we leggen veel druk op onszelf. Hierdoor komen de minder fijne kanten van hooggevoeligheid snel naar boven. Susan Marletta Hart, auteur van het boek ‘Leven met hooggevoeligheid’, legt het in een interview met Happinez als volgt uit: “Ieder mens is in staat om te voelen, de één wat meer dan de ander. Zo heb je ook mensen bij wie er meer informatie uit de zintuigen in de hersens komt; die prikkels worden dieper en breder verwerkt. [Hooggevoeligheid] is geen afwijking of ziekte of stoornis.” Hebben we dan wel een label nodig voor hoogsensitiviteit?
De schrijfster benadrukt dat we hooggevoeligheid niet mogen verwarren met chronische stress, iets dat we tegenwoordig ook veel vaker ervaren. Stress lopen we op en limiteert de hoeveelheid prikkels die we aankunnen, een hooggevoelig persoon verwerkt prikkels simpelweg heel intens waardoor het sneller teveel kan zijn.
Een beetje hoogsensitief
Dan is er nog de vraag of je ook een béétje hoogsensitief kunt zijn. Wat als je heel zorgzaam en perfectionistisch bent, veel droomt en fantaseert en geniet van stilte en rust (eigenschappen van een hooggevoelig persoon), maar je tegelijkertijd óók graag van de hak op de tak springt en weinig oog hebt voor detail? Ben je dan wel of niet hoogsensitief?
Als we ervan uitgaan dat hoogsensitiviteit slecht een karaktereigenschap is, net zoals nieuwsgierigheid, onzekerheid en koppigheid, dan kunnen we ook gewoon een beetje hoogsensitief zijn. Niet langer hoeven we dan het label ‘hoogsensitief’ op onszelf te plakken, alsof het een ziekte of aandoening is.
Misschien is dat maar goed ook, want wie past er nou daadwerkelijk precies in een hokje? Is niet iedereen een unieke mix van biologische, psychologische en sociale factoren?
Optimaal jezelf zijn
Het belangrijkste is dat jij optimaal jezelf kunt zijn, met of zonder labels. Sommige karaktereigenschappen uit je misschien optimaal, terwijl anderen je juist geregeld in de weg zitten. Of dat nou je hoogsensitiviteit, koppigheid of nieuwsgierigheid is: zolang jij weet wat je nodig hebt om lekker in je vel te zitten, kun je met ieder denkbare karaktertrek optimaal functioneren en prettig leven. Met of zonder wetenschappelijk bewijs, met of zonder label.
Meer lezen over hoogsensitiviteit?
- 5 dingen die je moet weten als je geliefde hooggevoelig is
- Hooggevoelig en overprikkeld? Zo bescherm je jezelf
- 7 dingen die je moet weten over je hooggevoelige vriend(in)