Mediteren en slapen lijken op elkaar, omdat er bij beide een pauze is in lichamelijke en mentale activiteit. Maar waar je tijdens je slaap niet bewust bent, kenmerkt een meditatieve staat zich juist door een verhoogd bewustzijn en helderheid.
Lukt het je niet om wakker te blijven tijdens een meditatie, dan kan het zijn dat je geest gewoon wat meer oefening nodig heeft om het onderscheid te leren maken. Deze tips helpen ook:
1. Mediteer korter
Je hoeft niet beslist een uur in stilte te zitten: een meditatie van zo’n 5 tot 10 minuutjes is ook al heel weldadig. Vooral als mediteren nieuw voor je is, zijn kortere meditaties fijn. Hiermee geef je je mind de kans om langzaam te wennen aan het er gewoon ‘zijn’ in stilte.
2. Mediteer op het juiste moment
Mediteren gaat beter op een moment dat je je wakker en energiek voelt. De een zweert bij ochtendmeditaties, de ander zoekt juist liever halverwege de dag of vlak voor bedtijd de stilte op. Dat is ook niet zo gek, want iedereen heeft zo haar eigen biologische ritme. Experimenteer met mediteren op verschillende momenten om te ontdekken wat voor jou het beste werkt.
Nieuw: Happinez Planner
-
Manifesteer jouw dromen en doelen
-
Inclusief uitleg over hoe je deze planner gebruikt + de 5 stappen van manifesteren
-
Maak je vision board
-
Met goalsetters, meditatiedagboek en meer…
3. Let op je houding
Liggend mediteren kan ultiem ontspannend zijn, maar is een minder goed idee als je toch al snel naar dromenland afzakt. Zitten is dan beter. Zorg ervoor dat je houding actief is, met een rechte rug en ontspannen schouders. Trek je kin iets in zodat je nek lang is en leg je handen losjes op je bovenbenen of in je schoot. Deze houding helpt je om goed te ademhalen, laat de energie vrij door je lichaam te stromen en houdt je geest alert.
4. Doe een geleide meditatie
Een geleide meditatie is een meditatie onder begeleiding van iemands stem. Die stem vertelt je precies wat je wanneer moet doen. Je op je ademhaling concentreren, bijvoorbeeld, of opmerken welke sensaties je voelt in je lichaam. Deze instructies – afgewisseld met kortere of langere stiltes – voorkomen dat je gedachten steeds afdwalen en houden je tegelijkertijd ‘bij de les’.
5. Kies voor een actieve meditatie
Meditatie roept standaard een beeld op van met je ogen gesloten zitten op een meditatiekussen of in kleermakerszit, maar het kan ook anders. Probeer op een dag dat je te slaperig bent om ‘gewoon’ te mediteren eens een actieve meditatie, zoals een mindfulle wandeling, yoga of mediteren met muziek.
6. Eerst bewegen, dan mediteren
Yogalessen worden vaak afgesloten met een meditatie. Na een fijne yogaflow is je mind van nature al stiller, maar de energie die door je lichaam stroomt voorkomt dat je in slaap valt. Ook een andere vorm van bewegen, zoals een stevige wandeling of even flink dansen, kan helpen.
7. Slaap voldoende
Een open deur misschien, maar toch goed om eens over na te denken als het je zelfs met bovenstaande tips niet lukt om wakker te blijven tijdens een meditatie: slaap je wel genoeg? Als je een slaaptekort hebt, grijpt je lichaam vanzelf iedere kans aan om rust te pakken. Probeer eens om je nachtrust te verbeteren met een van deze slaaprituelen.
Beeld: fotografie door Harold Pareira, styling door Mirjam van der Rijst