Er zijn er tal van manieren om even pas op de plaats te maken, een moment voor jezelf te pakken, te ontspannen en weer op te laden. Deze tips helpen je daarbij.
1. Pak een potlood
Als je droedelt, punnikt of kleurt, zet je je verstand op nul en gaat al je aandacht uit naar waar je op dát moment mee bezig bent. Iets wat niet ingewikkeld is, maar dat wel je volle aandacht vraagt.
Zet je verstand even op nul
Hierdoor worden de spanningen die je hebt even geparkeerd op een achterafplek in je brein en dat heeft een positief effect op je stemming.
2. Vijfvingeroefening
De vijfvingeroefening is een vorm van zelfhypnose. Je hebt er maar tien minuutjes voor nodig, maar erna voel je je meer uitgerust, is je zelfvertrouwen groter en ben je een blijer mens.
Nieuw: Happinez Planner
-
Manifesteer jouw dromen en doelen
-
Inclusief uitleg over hoe je deze planner gebruikt + de 5 stappen van manifesteren
-
Maak je vision board
-
Met goalsetters, meditatiedagboek en meer…
Stap 1: Leg je duim tegen je wijsvinger
Denk terug aan een moment dat je jezelf op een goede manier moe voelde. Moe, maar voldaan.
Stap 2: Verplaatst je duim naar je middelvinger
Denk terug aan een moment van liefde.
Stap 3: Verplaats je duim naar je ringvinger
Ga in gedachten terug naar een mooi compliment dat iemand je gaf en waardoor je blij verrast was.
Stap 4: Leg ten slotte je duim tegen je pink
Denk terug aan een fijne of mooie plek waar je wel eens geweest bent. Zie jezelf daar weer staan of zitten en haal het gevoel terug dat je daar had.
3. Knuffel je huisdier (of die van je buren)
Huisdieren staan met stip in de anti-stress top 10. Zo daalt je bloeddruk als je een hond of kat aait en zelfs van kijken naar vissen achter glas gaat je bloedruk omlaag – daar is serieus onderzoek naar gedaan.
4. Adem in…
Als je via je buik ademt, krijgt je lichaam om te beginnen meer zuurstof.
Hoe werkt het?
Je kunt de buikademhaling oefenen door plat op je rug te gaan liggen. Strek je benen, houd ze iets gespreid en laat je voeten naar buiten vallen. Je armen liggen naast je lichaam met de handpalmen omhoog.
Leg je hand op de plek die omhoog komt bij elke inademing. Als dat je borst is, probeer je adem dan naar je buik te leiden. Leg na een tijdje je handen op je buik en ‘stuur’ je adem naar je handen. Deze oefening kan al snel ontspannend werken.
5. Smile!
Lachen ontspant je lichaam, versterkt het immuunsysteem en als bonus vermindert het ook nog eens de productie van stresshormonen. Als je het leven erg zwaar neemt en altijd beren op de weg ziet, is de kans ook groot dat je veel last van stress hebt.
Laat je glimlach zien
Met een beetje humor lukt het vaak om narigheid en ellende in een ander perspectief te zien. Als je van nature niet zo’n lachebekje bent zijn er wel manieren om wat meer plezier en humor in je leven te krijgen.
6. Kom in de benen
Lichamelijke inspanning is dus een prima manier om te ont-stressen. Het helpt ook nog eens om de spieren te ontspannen en om je lichamelijke conditie en weerstand te verbeteren. Wat je noemt een ‘win-winsituatie’!
Hoe?
Met één keer een rondje hardlopen ben je er jammer genoeg niet. Om stress te lijf te gaan is regelmatig bewegen belangrijk. Kies vooral een sport, of een andere manier van bewegen, die je echt leuk vindt en bij je past. Alleen dan houd je het ook langere tijd vol.
7. Koester je relaties
Neem de tijd voor je familie, vrienden en je partner. Het is belangrijk en heel waardevol dat je mensen om je heen hebt die om je geven.
Een klein gebaar maakt het verschil
Dus investeer in je relaties: breng dat bosje bloemen zelf langs, schrijf een kaartje in plaats van een appje of vertel je beste vriendin eens bij een kop thee wat ze voor je betekent.
8. Slow living
Neem de tijd om te koken. Schrok je eten niet naar binnen, maar kauw bewust, proef wat je eet, herken de smaken en geniet.
Wees bewust
Doe wat je doet mindfull. Door je levenstempo omlaag te schroeven kom je meer tot rust. Je voelt je meer ontspannen en hebt minder last van stress.
9. Waar zit de uitknop?
Als je langere tijd achter een beeldscherm zit kan dit je stresswaarden verhogen. Zit je veel achter de computer, neem dan elke twee uur een ‘computer-break’ van minstens vijf minuten.
Hoe doe je dat?
Blijf vooral niet achter het scherm zitten, maar doe ook echt wat anders. Een plaspauze, een lummelmoment – het maakt niet uit. Als je maar van je plek bent.
10. Go green
Fijn dat planten weer helemaal hot zijn, want uit verschillende onderzoeken is gebleken dat planten in je huis of op je werk je stressniveau verlagen. Er wordt gezegd dat ze je bloeddruk kunnen verlagen, je hartslag kunnen laten dalen en zo gevoelens van angst verminderen.
Extra voordeel
Een bijkomend voordeel is dat ze het concentratieniveau verhogen. Het schijnt zelfs zo te zijn dat alleen het kijken naar planten al stress-verlagend kan werken.
11. Een snufje rust
Bepaalde geuren werken stressverlagend. Zo heeft onder andere het aroma van vanille, jasmijn, rozen, kaneel, ceder en sandelhout een rustgevende werking.
Met deze geur kom je tot rust
Een aromabrander met etherische oliën of een bosje geurende rozen op je bureau of op tafel waarvan je af en toe de geur opsnuift doet wonderen. Maar de absolute winnaar van de relaxgeuren is lavendel.
12. Je bent goed zoals je bent
Streven naar een perfect leven, aangejaagd door social media, kan dodelijk vermoeiend en stressvol zijn.
Dit is waarom
Wees jezelf en schaam je vooral niet voor de wanorde in huis, achter de tv geparkeerde kinderen en die afhaalpizza op tafel. Niemand is perfect, en dat te kunnen zeggen én te laten zien geeft een heerlijk bevrijdend gevoel.
Tekst: Annet Niterink
Meer Happinez?
- Vier manieren om je leven (meer) betekenis te geven
- Zelfbewustzijn: hoe goed ken jij jezelf?
- Dit zijn onze 12 zintuigen volgens Rudolf Steiner