Leef jij als mysticus? Dan ben je wijzer dan gemiddeld

Door Susan Smit
Leef jij als mysticus? Dan ben je wijzer dan gemiddeld Leef jij als mysticus? Dan ben je wijzer dan gemiddeld Leef jij als mysticus? Dan ben je wijzer dan gemiddeld

Een dokter ziet iets en vraagt: hoe kan ik het beter maken? Een wetenschapper ziet iets en vraagt: hoe zit het precies? Een filosoof ziet iets en vraagt: waarom gebeurt dit? Een mysticus zwijgt en ervaart. En begrijpt.

Alleen als je bereid bent om een gebeurtenis ten volle te ervaren en die tegen het licht te houden en te onderzoeken, kun je ervan leren. Goedbeschouwd is dit de enige wijsheid die we kunnen verwerven: de wijsheid van een ervaring, aan den lijve ondervonden, waarop zorgvuldig gereflecteerd is.

De altijd veranderende theorieën

Als je je eigen ervaringen niet eens serieus neemt, wat dan wel? Heersende theorieën die waarschijnlijk ooit achterhaald zullen zijn, misschien? Of ideeën die uit de mode zullen raken? Dat zou allesbehalve verstandig zijn. Onze denkbeelden over wat normaal, bewezen en goed is zijn zo veranderlijk als het weer. Als je het aan de grillige tijdgeest en cultuur overlaat wat je wel of niet moet geloven, dan ben je als een blad op de wind.

De meeste dingen laten zich niet verklaren, alleen beleven. Als je het naadje van de kous van iets wilt weten voordat je het accepteert en in je opneemt als kennis, negeer je de halve werkelijkheid. Op die manier mis je de meest waardevolle zaken in het leven: liefde, vriendschap, passie, synchroniciteit. Ik heb geen idee hoe die dingen werken, maar ik neem ze dankbaar aan.

Leef als een mysticus

De mysticus richt zijn blik niet op het waarom en het hoe, maar op wat de ervaring met hem doet. Zijn innerlijke wereld is de maatstaf der dingen. Hij luistert naar zijn ziel die tot hem fluistert via zijn zintuigen, innerlijk weten en gevoelens. Wie zo in contact staat met wat er ten diepste in hem leeft hoeft geen navelstaarder te worden, want de werkelijkheid zal juist zuiverder bij hem binnenkomen. Hij kijkt met een open blik en is werkelijk ontvankelijk voor anderen en wat zich buiten hem afspeelt.

Laten we eens wat meer zijn zoals de mysticus. Een mysticus past zijn wereldbeeld voortdurend aan op basis van wat hij ervaart en blijft op die manier dichter bij de waarheid dan de dokter, de wetenschapper en de filosoof.

Beeld: fotografie door Aiala Hernando, styling door Cyn Ferdinandus

Meer lezen?

Ontdek je zielsmissie met de transformatiecirkel.

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.
Volgend artikel
De wijsheid van het niet weten
De wijsheid van het niet weten