Juist als je hoofd overloopt van stress, loont het om je gedachten op te schrijven. Het brengt orde in chaos, geeft uiting aan gevoelens en werkt helend. En ben je van nature geen schrijver? Dat maakt helemaal niks uit.
Een gevoel van onrust zou je kunnen zien als stemmen in je hoofd die allemaal tegelijk om aandacht vragen, ze willen gehoord worden. De ene stem wil dat er hard wordt gewerkt aan je project, de andere heeft het over boodschappen die moeten worden gedaan en een derde roept iets over een bekende die het moeilijk heeft en waarom je die nog steeds niet hebt gebeld. En dan is er – niet te vergeten – nog het stemmetje dat zegt: ik wil rust, laat me toch.
Wat je waarschijnlijk herkent, is hoe snel die gedachten gaan. Binnen een paar minuten floepen ze van hot naar her, van het een naar het ander. Door te gaan zitten en gewoon maar te beginnen met op te schrijven wat je bezighoudt, zul je merken dat je gaandeweg rustiger wordt. Met schrijven geef je jezelf namelijk de kans om gedachten te ordenen. Het verhoogt je concentratievermogen. Je bent gerichter bezig dan als je ergens alleen over nadenkt. Door alles op te schrijven kunnen er details naar boven komen die waardevol voor je zijn.
Hoe vaker je schrijft, des te meer het je brengt
Het maakt niet uit waar je begint. Het hoeft geen goed verhaal te worden. Je schrijft voor jezelf. Je praat op papier. Je vermindert dat stressvolle gevoel waardoor je steeds maar niet de tijd neemt om te gaan zitten en schrijven. En hoe vaker je schrijft, des te meer het je brengt, net als met yoga of meditatie. Je hoeft niet meer alles te onthouden, overal aan te denken, er ontstaat weer ruimte in je hoofd. Je geest kan lui worden op de manier zoals het bedoeld is. Je ontspant. Je slaapt beter. Je hoeft geen nachtmerries meer te hebben om alles wat er overdag gebeurt te verwerken. En dat lekkere slapen heeft een positief effect op je fysieke gesteldheid en op ongeveer alles wat je doet.
Levensvragen
Niet alleen voor alle dagelijkse dingen die je overkomen is schrijven goed. Ook als je een probleem wilt oplossen of met een vraag rondloopt die je niet loslaat, werkt het bevrijdend om daar al schrijvend mee bezig te zijn. Vaak zitten we vol met vragen. Hoe kan ik voor iedereen zorgen die mij lief is? Waarom krijg ik een ziekte waar artsen geen antwoord op hebben? Hoe vind ik mijn grote liefde? Welke kant moet ik op met mijn werk? Wat is het beste advies dat ik mijn kinderen kan geven? Hoe geef ik meer zin aan mijn bestaan? Vermoedelijk vul je deze rij moeiteloos aan met je eigen vragen.
Het kunnen grote levensvragen zijn die te maken hebben met de zin van ons bestaan. Maar ook heel persoonlijke situaties die je voor een groot dilemma hebben geplaatst, waarbij je verlangt naar duidelijkheid. Want dat is voor velen van ons wat we het liefst willen, begrijpen wat er gebeurt en een oplossing vinden voor onze problemen. Je leest boeken, luistert naar podcasts of probeert mindful te leven. Maar uiteindelijk is er maar een persoon in de wereld die precies kan weten hoe het voor jou voelt, wat jouw gedachten zijn en wat het leven met je doet en heeft gedaan. Door te luisteren naar je eigen gedachten en bereid te zijn jezelf vragen te stellen, kun je tot nieuwe inzichten komen. Je vergroot je bewustzijn. Het schrijven wordt op deze manier een rituele oefening waarmee je je leven viert.
Zelfvertrouwen
Het vertrouwen hebben in jezelf ligt aan de basis van alle waardevolle dingen in je leven. Hoe je met je relaties omgaat. Het vinden van werk dat bij je past. Je vermogen om te creëren en risico’s te nemen. Je in verbinding voelen met waar je naar verlangt en wat je idealen zijn. Door vertrouwen te hebben in jezelf weet je wie je bent.
Linda Trichter Metcalf, die de bevrijdende schrijfmethode Proprioceptive Writing ontwikkelde – in Nederland terug te vinden onder de naam Harttaal – beschrijft self-trust als een intiem gevoel hebben voor de persoon die jij bent en hoe jouw mind werkt. Door met haar methode te schrijven, ontdek je what it’s like to be you. Het gaat hier dus niet om het onwrikbare zelfvertrouwen waar in onze maatschappij soms zo op gehamerd kan worden. Het gaat erom te weten in welke situaties je je inderdaad sprankelend en vol vertrouwen voelt, maar ook wanneer je bang bent en het liefst de hele dag in bed wil blijven. Door in jezelf te herkennen wat er aan de hand is, heb je een keuze.
Wat voel je?
Een van de manieren om jezelf te helen is te schrijven over wat je voelt. Misschien denk je nu: ik weet toch wel wat ik voel? Dat is ook zo, als mens worden we geboren met het vermogen om onszelf te voelen. Alleen door wat het leven met ons doet, door allerlei situaties waarin we terechtkomen, is het lastig om die verbinding ook te blijven voelen. Door de gedachtes en gevoelens die je opschrijft te onderzoeken, groeit het vertrouwen in jezelf. “If you don’t feel it, you can’t heal it,” zegt psycholoog Edith Eger, die zelf schreef over hoe zij als jong meisje Auschwitz overleefde. Natuurlijk, hoe extremer de situaties, zoals in het geval van Edith Eger, des te meer het van je vraagt om ernaar terug te keren. Maar het is altijd mogelijk.
Het schrijfritueel
Creëer om te kunnen schrijven een plek die veilig voelt, zodat je ontspannen bent en rustig naar je eigen gedachten kunt luisteren. Gebruik het ritueel om naar binnen te keren.
Wat je nodig hebt:
- Een kaars die je aansteekt zodra je begint met schrijven en uitblaast als je stopt.
- Schrijf maximaal 25 minuten achterelkaar, op die manier is je concentratie steeds optimaal.
- Schrijf met de hand, zo kun je je gedachten beter bijhouden en dwing je jezelf tot vertraging.
- Draai terwijl je schrijft muziek die je in een staat van alertheid en kalmte brengt, bijvoorbeeld ‘De zes suites voor onbegeleide cello’ van Bach of zoek op youtube naar muziek om bij te studeren.
- Plak een briefje op de deur dat je niet gestoord kunt worden en zet ook je telefoon uit. Elke prikkel die van buiten komt leidt af.
Tekst: Wies Enthoven
Dit artikel is ingekort en komt uit Happinez ‘Opnieuw beginnen’.
Meer lezen over de kracht van schrijven?
Dit is wat een dagboek bijhouden je kan brengen.