Mediteren is als een surfboard, dat ervoor zorgt dat je over de dagelijkse stroom aan gedachten kunt glijden. Maar het biedt niet alleen een handvat om de waan van alledag te overstijgen, het lijkt ook bepaalde delen van het menselijk brein te beschermen tegen ouderdom.
Mensen die jarenlang regelmatig mediteren, vertonen een relatief kleine afname van grijze stof in hun hersenen als ze ouder worden. Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Frontiers in Psychology.
Verwerken van informatie
De afname van grijze stof – dat in je hersenen zorgt voor het verwerken van informatie – begint normaal gesproken rond het twintigste levensjaar en zorgt ervoor dat het menselijk brein op latere leeftijd vatbaarder wordt voor ouderdomsziektes, zoals alzheimer.
Effecten van meditatie
De aanwijzingen voor het beschermende effect van meditatie vonden de wetenschappers bij een studie, waarbij MRI-scans werden gemaakt van vijftig proefpersonen. De helft van die mensen deed gemiddeld al twintig jaar aan meditatie. De andere helft van de proefpersonen mediteerde nooit.
Sterk geslonken
De resultaten waren tot op zekere hoogte niet verrassend: hoe ouder de proefpersonen, hoe meer het volume van grijze stof in hun brein was afgenomen. Maar bij de mediterende deelnemers aan de studie was de grijze stof in hun hersenen op latere leeftijd gemiddeld minder sterk geslonken dan bij de andere proefpersonen.
Definitieve conclusie
Het is nog geen onomstotelijk bewijs, aangezien het om een kleine studie gaat die nog moet worden herhaald voordat wetenschappers definitieve conclusies kunnen trekken over de invloed van meditatie op de afname van grijze stof. Eerdere studies suggereren dat meditatie ook andere structuren in het brein kan beschermen, zoals witte stof. Daarnaast worden meditatievormen al ingezet als behandeling voor depressiviteit.
Meer lezen over mediteren?
Val je in slaap als je mediteert? 5 tips om wakker te blijven.