Waarom mindful omgaan met social media je gelukkiger maakt

Waarom mindful omgaan met social media je gelukkiger maakt Waarom mindful omgaan met social media je gelukkiger maakt Waarom mindful omgaan met social media je gelukkiger maakt

Urenlang scrollen door je Instagram- of Facebook-feed; wie maakt zich er tegenwoordig niét schuldig aan? Hoewel de digital detoxes populairder worden, spenderen we gemiddeld nog altijd ruim vijf jaar (!) van ons leven aan social media. Een gezonde relatie met je feed is dus wel zo fijn. 

Social-media-sites zijn zo ingericht dat je als gebruiker de interactie tussen je vrienden kunt volgen. Gezellige foto’s, tags en binnenpretjes die over en weer vliegen, aanwezigheidsmeldingen bij evenementen: al die dingen zou je zonder social media waarschijnlijk niet te zien krijgen. En ze kunnen ervoor zorgen dat jij – liggend op de bank, in je eentje, scrollend door je feed – je buitengesloten of geïsoleerd voelt. Want terwijl die anderen vrolijk dansend op een feestje staan, hang jij doelloos voor de televisie. Bleh.

En er is meer. Want een onderzoek van de Social Science Computer Review laat zien dat het gevoel van buitensluiting door social media van invloed is op je rationele denkvermogen. Met andere woorden: je alleen voelen door social media kan (tijdelijk) je intelligentie beïnvloeden en ervoor zorgen dat je irrationele keuzes maakt. Klikken op schreeuwerige advertenties bijvoorbeeld. Of je laten leiden door fake news.

Erbij horen

Oké, dat klinkt best heftig. Maar de theorie erachter is logisch. Het zit namelijk zo: van nature is het voor een mens erg belangrijk om relaties aan te gaan en tot een groep te behoren. Dat was in de prehistorie al zo: hoorde je toen niet bij de groep, dan had je geen toegang tot voedsel en ging je dood. Hoewel dat vandaag de dag natuurlijk allang niet meer het geval is, zorgt het gevoel van buitensluiting nog steeds voor negatieve emoties als angst en verdriet.

Nieuw: Happinez Planner

  • Manifesteer jouw dromen en doelen

  • Inclusief uitleg over hoe je deze planner gebruikt + de 5 stappen van manifesteren

  • Maak je vision board

  • Met goalsetters, meditatiedagboek en meer…

Als je negatieve emoties ervaart, gaat de zelfregulering van je brein aan het werk om te zorgen dat jij je beter gaat voelen. De mentale energie die daarvoor nodig is, kan niet tegelijkertijd óók naar je rationele denkvermogen toe, legt Michael Stefanone, co-auteur van het onderzoek, uit. Dus terwijl we gedachteloos door onze Instagram-feed scrollen, draait ons brein op volle toeren om gevoelens van buitensluiting en eenzaamheid te bestrijden. Het brein is daar zó druk mee, dat er voor het produceren van intelligente en rationele gedachtes even geen ruimte meer is.


Bewust scrollen

Nu is het ook weer niet zo dat social media alleen maar kommer en kwel veroorzaakt. Soms kan een mooie quote of adembenemende foto je van fijne inspiratie voorzien. Ook is het prettig om snel op de hoogte te zijn van het laatste nieuws. Om meer te kunnen genieten van die positieve kanten van social media en je brein niet op het irrationele pad te brengen, is het daarom van belang om er bewust mee om te gaan.

Het onderzoek van Stefanone en zijn co-auteurs liet namelijk zien dat mensen die zich bewust zijn van de effecten die het scrollen door hun feed teweegbrengt, hun emoties beter kunnen managen. Zij kunnen negatieve gedachtes sneller van zich af laten glijden doordat ze zich bewust zijn van wat er in hun brein gebeurt.

Dit geeft aan hoe belangrijk het is om een mindful relatie te hebben met de digitale wereld. Door te letten op de tijd die je daadwerkelijk aan de platformen spendeert en door stil te staan bij hetgeen je hoopt te bereiken in die tijd, ga je bewuster met Instagram en Facebook om. Als jij tijdens het scrollen in je achterhoofd houdt dat je manier van denken mogelijk tijdelijk wordt beÏnvloed en aangetast door wat je gaat zien, stelt dat je in staat een gezondere relatie aan te gaan met social media.

Let er maar eens op bij je volgende scrollmoment.

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.

Meer lezen over mindful omgaan met social media?

4 inzichten over een gezond social media-dieet.

Volgend artikel
Digitaal minimalisme (werkt beter dan een digitale detox!)
Digitaal minimalisme (werkt beter dan een digitale detox!)