Ga je wel eens in je eentje wandelen? Het verhoogt je bewustzijn van de omgeving, brengt je gedachten tot rust en is ook nog eens heel gezond. Daarvoor hoef je niet ver van huis. Banjer door je eigen woonplaats of rijdt op de fiets naar de rand en ontdek wat je tegenkomt als je daar een (mindful) wandeling maakt.
Houd je meer van een vooropgezet plan? Dan zijn er vele websites die wandelingen van verschillende afstanden aanbieden. Een fijn startpunt voor een afwisselende wandeling is Station Delft. Met natuurgebieden de Delftse Hout en Bieslandse Bos op loopafstand van het centrum kun je zowel cultuur als natuur tot je nemen. Stop een notitieboekje in je tas en wandel mee.
Struin door het gezellige centrum
Loop vanaf het station richting de Oude en Nieuwe Kerk die je boven de stad uit ziet torenen. Snuffel in charmante boetiekjes, drink koffie in één van de vele koffie- of lunchtentjes en snuif de historie van de stad op. Voor een onderdompeling in de rijke Delftse geschiedenis neem je een kijkje in museum De Prinsenhof. Als je liever door wandelt, loop je het centrum uit door rechtsaf te slaan vanuit het stadshart richting de Delftse Hout en Bieslandse Bos aan de oostkant van de stad. Wandel op gevoel die kant uit (en pak eventueel Google Maps erbij).
Wat leeft er nu?
Tijd voor wat aantekeningen. Zoek een fijn bankje aan de gracht of buiten het centrum en haal je notitieboek tevoorschijn. Start met schrijven. Waarover? Het eerste wat in je opkomt en blijf schrijven. Het hoeft niet mooi of stijlvol te zijn, dit is alleen voor jezelf. Zodat je mindful leert wandelen. Wat leeft er nu in je? Welke gedachten komen er op? Probeer minstens vijf minuten te schrijven. Klaar? Wandel verder. Je zult zien dat er vanzelf interessante gedachten en ingevingen bij je opkomen over wat je geschreven hebt.
Neem de natuur in je op
Je loopt nu het centrum uit. Komt universiteitsgebouwen en Ikea tegen en vele borden die je richting de Delftse Hout dirigeren. Daar aangekomen, kun je alle kanten op. Breek daar je hoofd niet over, just go! In ons kikkerlandje kun je best even verdwalen, je zit zo weer op het bekende pad. Geniet van de natuur: knisperende bladeren, kabbelend water, zingende vogels. Neem kleuren en geluiden in je op en probeer tijd en richting te vergeten.
Wat denk en voel je?
Tijdens de wandeling kun je je licht en energiek voelen. Lekker buiten, met een beetje geluk in de zon: heerlijk! Maar schrik ook niet van melancholie en gedachten als: wat doe ik hier in mijn eentje? Waar loop ik naartoe? Word je bewust van wat je voelt en ervaart tijdens het wandelen, zo loop je mindful. Ontstaat er onrust of juist rust? Heb je continu de neiging om je handelingen te delen op Whatsapp of social media of vind je het heerlijk om daar even geen aandacht voor te hebben? Probeer dit zonder (al te streng) oordeel te ervaren. Het is wat het is. Je bent wie je bent. Als je schrikt van de onrust in je lijf, doe dit dan vaker. Wen eraan. Doelloos en alleen, met en voor jezelf. Die rust komt vanzelf.
Notities op het terras
Genoeg van het bos? Wandel de stad weer in en geniet na op een terras. Notitieboek weer paraat en schrijf. Blijf schrijven. Minstens vijf minuten. Wat leeft er nu? Is het iets anders dan waar je vanochtend mee bezig was? Ervaar door te schrijven en terug te lezen wat deze dag je gebracht heeft met een witbiertje of gemberthee bij de hand. En, wanneer ga je weer op ontdekkingstocht?
Meer weten over mindful wandelen?
- ZIN! Lust in je leven door schrijven van Geertje Couwenbergh
- Mindful wandelen van Celine Touati
En ook…
- De therapeutische werking van wandelen: het kan helpen tegen een angststoornis
- Hoe wandelen je inzicht geeft over je levenspad
- Dit is wat dagelijks tien minuten wandelen voor je kan doen