Zo creëer je mindfulness door te knutselen

Zo creëer je mindfulness door te knutselen Zo creëer je mindfulness door te knutselen Zo creëer je mindfulness door te knutselen

Verbaas je jezelf er soms over dat er alweer een week voorbij is? En zou je graag wat meer ‘in het moment’ willen leven, maar weet je niet hoe? Goed nieuws: het kan ook in kleine stapjes. En leuk. Dat laat schrijver en journalist Jocelyn de Kwant zien.

Mindfulness

Bij mindfulness denk je misschien aan de oefening met de rozijn, waarbij je het vruchtje rustig van alle kanten bekijkt, besnuffelt en voorzichtig proeft. Of aan meditatie, rustig op een matje. Maar het kan op honderden manieren. In het boek ‘Creative flow – 365 dagen mindfulness’ geeft schrijver en journalist Jocelyn de Kwant voor elke dag (!) een oefening.

Jocelyn botste op haar vijfentwintigste keihard tegen haar eigen grenzen op. Tijdens haar burn-out kon ze weinig meer dan uitrusten. Maar in die periode ontwikkelde ze ook een paar gewoonten die ze, toen ze eenmaal weer was opgekrabbeld, absoluut wilde volhouden. Vaak waren het dingen uit haar kindertijd. Knutselen, tekenen, stukjes schrijven voor zichzelf.

Veel meer dan een beetje tijd, een pen en kleurpotloden heb je er niet voor nodig. Voelt het een beetje kinderachtig om weer aan de eettafel te gaan zitten tekenen? Dat is juist goed, zegt Jocelyn: ‘Soms moet je je gewoon weer even die zevenjarige voelen en je nergens druk om maken.’ Dit zijn een paar tips uit haar boek.

Ga naar buiten

De natuur maakt bijna automatisch mindful, want buiten zijn brengt rust en afleiding, ruimte in je hoofd. Je geniet van de blauwe lucht, een fris briesje en je voelt hoe een nieuw seizoen zich aandient. Vind je het toch lastig om uit je hoofd te komen in het bos of de achtertuin? Teken eens heel precies een blad na, een paddenstoel of een lammetje (gewoon, met je tekenboek in het gras).

Ontwikkel oog voor detail

Hoe drukker of saaier je dagen doordeweeks zijn, hoe meer je geneigd bent toe te leven naar het weekend. Die maandag tot en met vrijdag moet je even door, maar dán wordt het leven weer leuk. Best zonde van die vijf dagen, toch? Volgens Jocelyn kun je veel meer uit ‘gewone’ dagen halen, door van de kleine dingen te genieten. Het helpt om je te richten op één ding tegelijk. Ben je aan het afwassen, dan richt je je daarop. Investeer in de plekken waar je vaak bent en maak ze zo aangenaam mogelijk. Teken bijvoorbeeld een plattegrond van je woonkamer en bedenk wat je eraan kunt veranderen. Ook een goede tip: maak een dagelijks ritueel van dankbaarheid. Schrijf aan het eind van de dag op waar je dankbaar voor bent, hoe klein het (op een rotdag) ook was. Zo krijg je steeds meer oog voor wat je gelukkig maakt.

Herwaardeer je lijf

Hartstikke fijn dat je hoofd je de hele dag op slimme ideeën en geweldige plannen brengt, maar ben je je er ook van bewust hoe slim je lichaam is? Het vertelt je precies hoe het met je gaat – alleen in een andere taal. En het kan je helpen om je mentaal beter te voelen. Houd bijvoorbeeld eens bij op welke momenten van de dag je de meeste energie hebt, en op welke momenten de minste. Als je dat weet, dan kun je er slim mee omgaan: even pauzeren wanneer je lampje uit is, en juist meters maken wanneer je energie op z’n piek is. Een goede manier om naar je lijf te leren luisteren, is regelmatig een bodyscan doen. Ga op de grond liggen en denk, bij elke ademhaling, aan een deel van je lichaam. Je begint bij je tenen en gaat via je enkels naar boven, tot je kruin. Hoe voelen je knieën? En hoe voelen je vingertoppen?

Focus op het moment

Meer in het moment zijn klinkt prettig, maar ook nogal abstract. Met kleine oefeningen kun je leren meer op het nú te focussen. Ga bijvoorbeeld eens zitten en schrijf op welke geluiden je nu hoort. Welke geluiden kun je allemaal onderscheiden? Of stel je voor dat je vanuit een ander sterrenstelsel op deze plek bent beland, een seconde geleden. Wat zie je allemaal om je heen, wat valt je op?

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.

Meer lezen over mindfulness?

Zo maak je van je wandeling een minfulness-oefening voor je zintuigen

Volgend artikel
Waarom het gezond is om onproductief bezig te zijn
Waarom het gezond is om onproductief bezig te zijn