Dit is waarom mindfulness voor minder fysieke pijn kan zorgen

Dit is waarom mindfulness voor minder fysieke pijn kan zorgen Dit is waarom mindfulness voor minder fysieke pijn kan zorgen Dit is waarom mindfulness voor minder fysieke pijn kan zorgen

Mindfulness is een behoorlijk krachtig instrument voor het verbeteren van je mentale gezondheid. Zo kan regelmatig mediteren stress en gevoelens van angst verminderen, helpen om op een andere manier met emoties om te gaan en je geheugen verbeteren. Het zou er – oeh la la – zelfs voor zorgen dat je een beter seksleven krijgt.

Maar niet alleen je geest heeft baat bij mindfulness. Uit onderzoek van de Wake Forest School of Medicine blijkt dat er ook fysieke voordelen zijn. Mensen die meer mindful in het leven staan, zouden namelijk minder pijn voelen dan anderen.

Van nature mindful

Onderzoekers van de Wake Forest School of Medicine vroegen aan 76 gezonde mensen om een vragenlijst in te vullen. Deze mensen hielden zich geen van allen bewust bezig met mindfulness; ze hadden bijvoorbeeld nog nooit gemediteerd. Voor het onderzoek moesten ze aangeven in welke mate ze het eens waren met statements als ‘wanneer mijn gedachten afdwalen, breng ik mezelf vriendelijk terug naar het hier en nu’, en ‘ik sta in contact met mijn lichaam, of ik nu eet, kook, schoonmaak of praat’.

Op basis van hun antwoorden bepaalden de onderzoekers hoe aangeboren mindful de respondenten waren. Vervolgens ondergingen ze, tijdens een MRI-onderzoek, een pijnlijke warmtestimulatie. Elke deelnemer gaf daarna aan hoeveel pijn hij of zij had gevoeld. Daaruit concludeerden de onderzoekers dat de mensen die van nature meer mindful waren, minder pijn ervaarden dan de groep die van zichzelf minder mindful was.

Nieuw: Happinez Planner

  • Manifesteer jouw dromen en doelen

  • Inclusief uitleg over hoe je deze planner gebruikt + de 5 stappen van manifesteren

  • Maak je vision board

  • Met goalsetters, meditatiedagboek en meer…

Emotionele respons en oordelen

Toen de onderzoekers de MRI-scans bestudeerden, ontdekten ze dat bij de mensen die mindful waren, een bepaald deel van de cingulate cortex in grotere mate werd uitgeschakeld tijdens de pijn. De cingulate cortex is een gedeelte van de hersenen dat bijvoorbeeld actief als je gedachten afdwalen en als je gevoelens over jezelf verwerkt. Dr. Fadel Zeidan, professor neurobiologie en de hoofdauteur van het onderzoek: ‘Mindfulness is gerelateerd aan in het huidige moment zijn, zonder teveel emotionele respons of oordeel. De resultaten van ons onderzoek laten zien dat individuen die meer mindful zijn, zich minder in beslag lijken te laten nemen door een ervaring van pijn, waardoor ze ook een mindere mate van pijn rapporteerden.’

Met andere woorden: mensen die mindful zijn, zijn zich wel bewust van de fysieke pijnsensatie. Maar omdat ze er niet direct een emotionele waarde of oordeel aan verbinden, zijn ze minder gevoelig voor pijn en ervaren ze die als minder heftig.

Effectief bij pijntherapie

Volgens Dr. Zeidan onderschrijven de resultaten van het onderzoek het gebruik van mindfulness en meditatie als mogelijk effectieve instrumenten bij pijntherapie. Heb je zelf last van lichamelijke pijn? Dan zou het best eens kunnen lonen om te werken aan een meer mindful bestaan. Begin bijvoorbeeld eens met elke dag tien minuutjes te mediteren. Begeleiding kan daarbij heel prettig zijn: een app als Headspace helpt je op weg.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over mindfulness?

Volgend artikel
Waarom je ‘tijd voor jezelf’ best in je agenda mag zetten
Waarom je ‘tijd voor jezelf’ best in je agenda mag zetten