Lig je vaak urenlang te woelen en malen voordat je eindelijk een keer in slaap valt? ASMR video’s zijn rustgevende filmpjes, waar mensen rustig in de microfoon fluisteren. Ze helpen miljoenen internetgebruikers makkelijker in slaap te vallen.
Een zachte stem fluistert kalm in de microfoon terwijl er met lange nagels rustig tegen een telefoon getikt wordt. Later wordt een boterhamzakje gepakt, waar wat aan gefriemeld wordt. Nog later krast er zachtjes een potlood over een vel papier. Het klinkt misschien gek, maar het zien en horen van deze ASMR video’s helpt duizenden mensen met ontspannen.
De betekenis van ASMR
Het fenomeen heet Autonomous Sensory Meridiaan Response en is rond 2010 ontdekt door mensen op internetfora. Sindsdien zijn er een aantal wetenschappelijke studies naar gedaan. Mensen ‘met ASMR’ krijgen een tintelend gevoel bij het horen van bepaalde geluiden (fluisteren of tikken bijvoorbeeld) of het zien van bepaalde kalme handbewegingen. Volgens hen is de sensatie vergelijkbaar met het fijne gevoel dat je kan hebben wanneer je licht aangeraakt wordt, doordat iemand over je rug kriebelt of met je haar speelt bijvoorbeeld.
ASMR video’s
Wie voor het eerst een ASMR video kijkt, zal misschien een wenkbrauw optrekken. Het ziet er nu eenmaal wat vreemd uit in het begin. Bovendien werken de video’s lang niet voor iedereen. Toch zijn er miljoenen mensen wereldwijd die wél baat hebben bij de fluistervideo’s. De filmpjes helpen hen ontspannen, de tintelingen voelen aangenaam en zo komen ze langzaam in een rustiger staat van zijn. Voor sommigen werken de video’s zó goed dat het hen helpt beter te slapen, stress te verminderen en minder te piekeren.
Nieuw: Happinez Planner
-
Manifesteer jouw dromen en doelen
-
Inclusief uitleg over hoe je deze planner gebruikt + de 5 stappen van manifesteren
-
Maak je vision board
-
Met goalsetters, meditatiedagboek en meer…
Een anders werkend brein
Hoe kan het dat ASMR bij de een werkt en bij de ander niet? Wetenschapper Stephen Smith van de University of Winnipeg deed onderzoek naar ASMR en ontdekte dat een ASMR-brein mogelijk anders werkt dan een ‘gemiddeld’ brein. Hij nam twee groepen mensen en stopte hen in de MRI-scanner. Zo ontdekte hij dat als een gemiddeld persoon ontspannen is, verschillende hersengebieden tegelijk actief worden, als een soort netwerk. In een ASMR-brein werkt dat anders, tijdens totale ontspanning worden bij hen ook hersengebieden actief waar zicht, zintuigelijke informatie en beweging wordt geregeld.
Terug naar toen
Craig Richard van de Shenandoah University deed ook onderzoek naar ASMR. Hij denkt dat mensen die gevoelig zijn voor ASMR, sneller de link leggen naar vroeger. Alle ASMR video’s zijn erop gericht dat er persoonlijke aandacht is voor de kijker. Er wordt op een zorgzame, liefdevolle manier gefluisterd, een beetje zoals een ouder dat voor een kind doet. Volgens Richard zou het kunnen dat mensen zich relaxed voelen als ze naar een ASMR video kijken doordat het hen mee terugneemt naar een rustgevend patroon van toen.
@gentlewhispering
Hoe het nu precies zit, wordt momenteel volop onderzocht. Tot die tijd blijft het een feit dat miljoenen internetgebruikers zich geholpen voelen door de video’s. Veel mensen zetten een dergelijke video op voordat ze gaan slapen. Voor hen is het een toegankelijke, goedkope manier om de dag af te sluiten en langzaam in slaap te sukkelen. Een beetje zoals je een mindfulness-oefening zou kunnen doen, maar dan net even anders. Zelf ervaren of jij gevoelig bent voor dit fenomeen? Een van de populairste kanalen op YouTube is @gentlewhispering. Grote kans dat je eerst even over een drempel heen moet, maar als het voor jou werkt, waarom niet?
Meer lezen over slaap?
Kun je (alweer) niet slapen? Luister naar je lichaam.