Blije gezichten aan een smetteloos gedekte tafel naast een smaakvol gedecoreerde kerstboom, diepzinnige gesprekken en een menu van eindeloos veel gangen dat perfect op smaak is, precies op het juiste moment geserveerd wordt en kan rekenen op talloze oohs en aahs van de tafelgasten. Feeling the pressure? Zo organiseer je een ontspannen kerstdiner waar je zelf ook lol aan beleeft:
1. Wees realistisch
Je kunt je er maar beter op voorbereiden dat er sowieso wel íets misgaat en dat helemaal oké vinden. Het perfecte kerstdiner organiseren lukt bijna niemand – en is eigenlijk ook heel erg saai.
2. Bestel je boodschappen
Waarom zou je het jezelf aandoen om urenlang door een overvolle supermarkt te struinen op zoek naar de juiste ingrediënten, als het ook veel makkelijker kan? Bestel je boodschappen ruim op tijd en laat ze een dag (of twee) van tevoren aan huis bezorgen.
3. Doe het eens anders
Een kerstdiner is niet per definitie luxe of klassiek. Vind je de gedachte aan een uitgebreid menu bereiden met verschillende gangen en ingewikkelde recepten nogal intimiderend? Trek je eigen plan en start je eigen traditie. Een stamppotbuffet of een buffet met allemaal kleine hapjes kan ook heel feestelijk zijn. Alternatieven genoeg!
Nieuw: Happinez Planner
-
Manifesteer jouw dromen en doelen
-
Inclusief uitleg over hoe je deze planner gebruikt + de 5 stappen van manifesteren
-
Maak je vision board
-
Met goalsetters, meditatiedagboek en meer…
4. Slimme tafelschikking
Je nodigt natuurlijk liever geen mensen uit die elkaar het licht in de ogen niet gunnen, maar met kerst kom je daar nu eenmaal niet altijd onderuit. Familiebanden zijn soms kwetsbaar en complex. Zijn ome Piet en tante Anne niet elkaars grote fan? Zorg er dan voor dat ze niet direct naast elkaar zitten. Als je een beetje strategisch met de tafelschikking omgaat, voorkom je onnodig ongemakkelijke situaties.
5. Maak tijd voor jezelf
Neem tijdens het voorbereiden van het diner af en toe een moment voor jezelf. Maak een fijne wandeling, mediteer, lees een boek, luister naar muziek: zolang het maar ontspannend is voor jou. Zorg ook dat je op de dag zelf voldoende tijd overhoudt om uitgebreid te douchen, een mooie outfit aan te trekken en jezelf klaar te maken voor het feest.
6. Een goede voorbereiding…
Probeer zoveel mogelijk gerechten (deels) al eerder te bereiden. Zo kun je de meeste soepen invriezen en zijn sauzen en desserts gemakkelijk een paar dagen houdbaar in de koelkast. Vaak wordt de smaak er nog beter van ook.
7. Meer genieten met mindfulness
Je hoeft niet per se te mediteren om bewust van het moment te genieten. Probeer mindfulness toe te passen tijdens de voorbereiding van je menu, het koken, het dekken van de tafel en tijdens het etentje zelf.
Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’
-
Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen
-
Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen
-
En nog veel meer
8. Geef elkaar de ruimte
Iedereen heeft zo zijn eigen verwachtingen van een kerstdiner. Misschien hoop jij dat iedereen zich feestelijk heeft aangekleed, maar komt je broer aanzetten in zijn dagelijkse kloffie. Of heb je zorgvuldig voor elke gang een bijpassende wijn uitgezocht, maar drinkt je lief toch liever bier. Maak je niet te druk over die verschillen en geef iedereen de ruimte om zichzelf te zijn.
9. Wees dankbaar
Dankbaarheidsrituelen helpen je eraan herinneren hoe bijzonder het is dat je juist met deze mensen aan tafel zit tijdens kerst. Maak bijvoorbeeld persoonlijke naamkaartjes voor alle tafelgasten.
10. Accepteer hulp
Biedt iemand aan het dessert mee te nemen of willen je gasten helpen bij het afruimen? Perfect. Accepteer hun hulp: je hoeft echt niet alles in je uppie te doen om een goede host te zijn.
Meer Happinez?
- Alleen met kerst? Zo maak je het fijn voor jezelf
- Lees hier waarom kerst de ultieme relatietest is
- Zo maak je van dankbaarheid een ritueel tijdens kerst