Zo ontwikkel je je eigen ochtendritueel

Zo ontwikkel je je eigen ochtendritueel Zo ontwikkel je je eigen ochtendritueel Zo ontwikkel je je eigen ochtendritueel

Het wordt ‘s ochtends steeds een beetje eerder licht, en dat maakt het voor de meeste mensen een stuk makkelijker om op te staan. Toch is het gepiep van de wekker vaak geen hoogtepunt. Dat was het ook niet voor Happinez Festival-spreker Angélique Heijligers, totdat ze haar eigen ochtendritueel ontwierp. 

Ze was op een fantastische plek gaan wonen – Los Angeles – en wist dat de wereld, in theorie, aan haar voeten lag. Zoveel te doen, zoveel te ontdekken. Maar toch zat Angélique Heijligers, trendwatcher en wellness-journalist, niet goed in haar vel. ‘s Ochtends kostte het haar moeite om uit bed te komen, zaten haar vaak zorgen en angsten in de weg. Ze had het gevoel dat ze, niet voor het eerst, zou kunnen wegzakken in depressie. Maar ze kon ook proberen het nu anders aan te pakken. Ze zocht een reden om op te staan, een ritueel dat houvast zou geven. En dat vond ze.

‘Morning Medicine’ noemt ze haar ochtendritueel. In het gelijknamige boek legt ze uit hoe je lekker aan je dag kunt beginnen. Je begint ermee door er zeven dagen lang een uur voor te reserveren, bovenop je gebruikelijke tijd om op te staan. Dat lijkt veel, maar voor haar voelt het als een investering in zichzelf, en in de rest van de dag. Dit zijn drie van de zeven stappen uit het ochtendritueel van Angelique.

1 Begin je dag in stilte

Wordt niet iederéén wakker in een stille slaapkamer? Ja, maar voor Angélique betekent stilte meer dan de afwezigheid van geluid. Stilte is ook rust en harmonie. Niet meteen vooruitkijken naar alles wat er die dag móet, maar je naar binnen richten. Nog even geen telefoon, social media, radio of televisie. Gewoon, jij en je dag.

Nieuw: Happinez Planner

  • Manifesteer jouw dromen en doelen

  • Inclusief uitleg over hoe je deze planner gebruikt + de 5 stappen van manifesteren

  • Maak je vision board

  • Met goalsetters, meditatiedagboek en meer…

2 Stel jezelf een levensvraag

Als je uit bed bent gestapt, schenk jezelf dan meteen een glas water in. ‘s Nachts verlies je veel vocht, op deze manier vul je dat meteen weer aan. Neem dan de tijd voor een meditatie, dé manier om even naar binnen te richten. Of zoals Angélique zegt: je kans ‘om nog even de tijd te nemen voor de stilte van de ochtend, je focus te verscherpen en gedachten die in je opkomen voorbij te laten gaan in plaats van erin mee te gaan.’ Na de meditatie stel je jezelf een levensvraag. Bijvoorbeeld: welke vijf mensen zijn belangrijk voor mij? Of: hoe wil ik me voelen in mijn lijf?

3 Maak contact met de natuur

Volgens Angelique is de natuur een wezenlijk onderdeel van je ‘ochtendmedicijn’. Zelf springt ze ‘s ochtends in de oceaan, en dat is vanuit jouw slaapkamer misschien een tikje lastig. Maar waarom zou je niet een kwartiertje het bos of het park ingaan, of even op je blote voeten de tuin in lopen? Heel letterlijk ben je dan bezig te ‘aarden’. Angélique: ‘Zodra er contact is tussen huid en aarde laad je als het ware je batterij op.’

Angelique op het Happinez Festival

In haar boek ‘Morning Medicine’, dat verschijnt op 19 maart, deelt Angélique Heijligers inzichten om zeven dagen lang door middel van een ochtendritueel in contact te komen met jezelf. Door goed te focussen op wat wat je wilt en wie je bent, blijf je verbonden met je eigen realiteit. Voordat de waan van de dag weer aan je begint te trekken, begin je met tijd en aandacht voor je lichaam, geest en de natuur om je heen. Iedere ochtend opent Angélique met een ochtendsessie vol inspirerende tips om het mooiste uit de dag te halen. Op het Happinez Festival (2019) wil ze je inspireren om hetzelfde te doen.

Volgend artikel
Voel jij je weleens eenzaam? Daarin ben je niet alleen
Voel jij je weleens eenzaam? Daarin ben je niet alleen