Duizelt het je af en toe van alle indrukken die er de hele dag binnenkomen – mailtjes, vragen, emoties van andere mensen en dan ook nog eens je eigen gedachten? Je bent niet de enige. Liesbeth Kamerling en Lieke Zunderdorp schreven een boek vol praktische tips over hoe zij voorkomen dat ze overprikkeld raken.
Overprikkeld raken wordt gezien als een kenmerk van hooggevoeligheid, en Liesbeth en Lieke beschouwen zichzelf ook als hooggevoelig. Toch kent waarschijnlijk iedereen het gevoel wel: je hebt een drukke dag (of week) gehad, of je relatie loopt niet lekker, iedereen wil van alles van je – het zit je tot híer. Het boek Overprikkeld – Eerste hulp bij hoogsensitiviteit biedt tips om jezelf tegen al die prikkels te beschermen. Dit zijn er een paar.
Luister goed naar je lijf
Het welzijn van je lichaam heeft enorm veel effect op je mentale welzijn. En de signalen van je lichaam zeggen veel over hoe het in je bovenkamer gaat. Pijntjes en vermoeidheid leren je bijvoorbeeld dat het tijd is om rustiger aan te doen. Zorg dus goed voor je lichaam, want dan zorg je ook goed voor je geest: slaap voldoende, ga regelmatig naar buiten (een wandeling doet wonderen), neem een douche om te herstellen van de dag.
Weet wat je nodig hebt in de liefde
Gevoelige mensen zijn geneigd zich in relaties erg op de ander te richten, schrijven de auteurs. Doordat ze zo gevoelig zijn, kunnen ze zich goed verplaatsen in de ander en zijn ze geneigd zich aan te passen aan diens wensen. De kunst is je in de eerste plaats op je eigen behoeften te richten, en je vanuit die behoeften aan de ander te verbinden. Liesbeth: ‘Pas kort geleden heb ik door therapie en healing geleerd, dat ik de verbinding met mezelf was kwijtgeraakt, waardoor ik geen echte verbinding kon maken met een ander. (…) Nu zorg ik beter voor mezelf, en voel ik de verbinding met het leven en met andere mensen wel.’
Het helpt om regelmatig te reflecteren op je relatie: wat vind je fijn, wat loopt goed, en wat niet? Een andere, heel praktische, tip uit het boek: slaap af en toe alleen. Dat helpt je om weer even tot jezelf te komen.
Digitale prikkels
Een belangrijke oorzaak van overprikkeldheid is tegenwoordig het grote aantal digitale prikkels. Mailtjes, appjes, nieuws dat online de hele dag te volgen is: als je niet uitkijkt, word je ermee overvoerd. Ook collega’s kunnen veel van je vragen. Het helpt om scherp te onderscheiden wat jouw taak is, en wat niet. Lieke: ‘Wanneer we goed gaan herkennen wat van onszelf is en wat van de ander, komt er veel ruimte vrij (…).’ Een rustige werkomgeving zonder al te veel toeters en bellen helpt, net als het instellen van vaste mailmomenten (twee a drie keer per dag). En zo zijn er nog veel meer tips om jezelf te beschermen tegen prikkels op je werk.
Wat ook helpt
Zomaar een paar tips uit Overprikkeld waar je op ieder moment van de dag iets aan kunt hebben:
- Zorg voor ‘verwerkingstijd’, tijd om de prikkels die je hebt opgevangen los te laten. Bijvoorbeeld een uur per dag.
- Wees alert op wat je voelt. Wat maakt dat je je op dit moment gestrest en overprikkeld voelt?
- Focus op je ademhaling – haal een paar keer diep adem, in en uit.
- Neem de tijd voor wat je doet. Of het nu een suf klein taakje is of een grote klus.
- Neem tijd om antwoord te geven. Weet je het even niet? Zeg: ‘Ik kom er later op terug.’
- Gebeurt er iets heftigs in je leven – scheiding, zwangerschap, werkloosheid? Erken dat het je van slag brengt, en neem de tijd om het een plek te geven.
Overprikkeld – Eerste hulp bij hoogsensitiviteit van Liesbeth Kamerling en Lieke Zunderdorp is verschenen bij uitgeverij Kosmos.