Het liefst leven we natuurlijk in het hier en nu, maar soms kan het geen kwaad om in de toekomst te kijken. Dat biedt de mogelijkheid om energiereserves op te bouwen. Met een goed gevulde tank is het immers een stuk makkelijker om extra gas te geven in geval van stress, drukte of ingrijpende situaties.
In het dagelijks leven zijn we continu bezig met vooruit denken. Al voor een fietser bij een kruising aankomt, heeft ‘ie gezien dat er een auto aankomt. Nog voor de bodem van de oude pot mayonaise bereikt is, is gezorgd dat er een nieuwe in huis is (snap jij, snap ik). En als het einde van onze bankrekening in zicht komt en we eigenlijk nog wat willen sparen, gaan we niet pas nadenken over bezuinigen als we al rood staan. Tenminste, het zou slimmer zijn om elke maand netjes een klein bedrag weg te zetten.
Het nut van vooruit denken
In het dagelijks leven denken we voortdurend vooruit om daar vervolgens op te anticiperen. We nemen een trui mee als we op onze weer-app zien dat het later op de avond fris wordt. We sparen elke maand wat geld zodat we in noodgevallen een goed gevulde spaarrekening hebben. Toch lukt het ons niet altijd om vooruit te denken. Als we veel tijd hebben, denken we liever niet aan de drukke of stressvolle periodes die voor ons liggen. Terwijl we juist in die periodes de energie hebben om reserves aan te leggen.
Bouw reserves op
Zoals we geld sparen als appeltje voor de dorst, zouden we ook energie kunnen sparen in ons eigen leven door goede dingen voor onszelf te doen en onszelf te verwennen. Dat klinkt als een open deur, maar in de praktijk schiet dat er vaak bij in. Denk maar eens na hoe jij het laatste uurtje dat je ‘vrij’ was gespendeerd hebt. Vulde je jouw reservetank aan of heb je urenlang op Instagram gescrolld, de achterklap-pagina van nu.nl doorgespit of gedachteloos televisie gekeken? Met die dingen is in principe niet mis, maar het echt bevredigend is het vaak ook niet. Wat brengt het je immers om de perfecte levens van vreemde mensen op Instagram te bekijken? En voel je je beter als je de laatste roddels over BN’ers hebt gelezen? Precies. Focus je liever op dingen die een glimlach op je gezicht brengen en je energie geven. Dan tank je bij in plaats van af.
Nieuw: Happinez Planner
-
Manifesteer jouw dromen en doelen
-
Inclusief uitleg over hoe je deze planner gebruikt + de 5 stappen van manifesteren
-
Maak je vision board
-
Met goalsetters, meditatiedagboek en meer…
Waar laad jij van op?
Nog beter is het dan ook om je tijd te vullen met dingen die je op een dieper niveau bevredigen. Bel die vriendin die je al veel te lang niet heb gesproken, verzorg een lekkere lunch voor jezelf of wees creatief en maak iets nieuws. Daar laad je van op. En met een volle tank en opgeladen batterij is het makkelijker om extra gas te geven op momenten dat het nodig is.
Bijtanken in de praktijk
Maak een lijst van zaken die jou opladen en plan bewust tijd in voor deze dingen. Nadia Narain & Katia Narain Philips omschrijven in ‘Self-care. De ultieme gids om goed voor jezelf te zorgen’ welke manieren goed voor hen werken:
- Elke avond vroeg en rond dezelfde tijd naar bed gaan.
- Elke week tijd doorbrengen met vrienden die je een positief gevoel geven en waar je helemaal jezelf kunt zijn.
- Bewegen (zoek een sport die je écht leuk vindt zodat het niet als verplichting voelt).
- Dutjes, liefst midden op de dag.
- Lang en uitgebreid in bad gaan met ontspannende oliën
- In het nu leven. Wanneer gedachten maar continu afdwalen naar morgen of volgende week, zorgt dat voor stress.
- Dingen niet persoonlijk nemen. “Je put jezelf uit met gedachten als: waarom zeiden ze dat? Of: hoe konden ze dat nu doen? Mensen doen allerlei dingen als gevolg van wat er in hun leven gebeurt, vergeet dat niet. Misschien kom je er nooit achter, maar waarschijnlijk heeft het niets met jou te maken.”
- Moeilijke dingen doen, zodat je trots op jezelf kunt zijn.
Meer lezen? Voel je dat je energie uit balans is? Probeer deze simpele trucjes.