Veel mensen houden van plannen. Een doel hebben. Een stip op de horizon om naartoe te werken. Er worden vijfjarenplannen gemaakt, of zelfs tienjarenplannen. Alsof ons leven hier op aarde een bedrijf is, en wij moeten uitvogelen hoe we het zo winstgevend mogelijk moeten maken.
Lukt het ons niet om onze doelen op tijd te behalen? Dan zijn we teleurgesteld in onszelf. Het voelt alsof we gefaald hebben. Terwijl iedereen zijn/haar zaakjes ogenschijnlijk op orde lijkt te hebben, heb jij het gevoel alsof je maar wat aan het aanrommelen bent. En dus worden er nieuwe plannen gemaakt, nieuwe doelen gesteld, nieuwe stippen gezet.
Leven in de toekomst
Nu is er in principe natuurlijk niets mis met het hebben van doelen of het willen bereiken van dingen in het leven. Het kan zin aan het leven geven en het is een manier om elke dag weer opnieuw de routinematigheid van het bestaan te kunnen onderdoen. Bovendien hopen we allemaal zo lang mogelijk op deze aarde rond te lopen, en in dat opzicht is het wel handig om zo nu en dan over de toekomst na te denken. Laat staan als je kinderen hebt waar je voor moet zorgen. Toch is het zo dat mensen vaak niet alleen aan de toekomst dénken, ze léven in de toekomst.
Het leven is nu
Als iemand zo hard bezig is met het realiseren van bepaalde doelen, kan dat verworden tot het enige wat belangrijk is. Zolang dat ene doel nog niet bereikt is, voelt al het andere ook als een mislukking. In zulke gevallen vergeten we dat de weg in dit geval écht belangrijker is dan de bestemming. Het leven begint niet pas op het moment dat we bij een stip zijn aangekomen. Het leven is nu.
Online training Intuïtie
-
Je intuïtie als tool voor een lichter leven
-
Kom in contact met je zesde zintuig
-
Video’s en oefeningen inclusief advies van medium Janneke Leber
Wat als?
Een andere manier van ‘in de toekomst leven’ is door je eindeloos zorgen te maken. Wat als ik straks geen geld meer heb omdat ik nu mijn hart volg en mijn baan opzeg? Wat zullen anderen wel niet van me denken als ik deze keuze maak? Je leeft in de toekomst omdat je je druk maakt over dingen die niet zijn, maar eventueel kunnen gebeuren. Het is natuurlijk niet erg om voor- en nadelen tegenover elkaar te wegen, maar het wordt wel een probleem wanneer het nadenken over ‘wat als’-vragen je verlamt. De enige ‘wat als’-vraag die je je dan nog zou moeten stellen, is: wat als ik stop met me zorgen maken en gewoon een knoop doorhak?
Leef!
Het maakt niet uit wát je doet in het leven, of je nu carrière maakt of een wereldreis. Of je nu een dikke spaarrekening hebt of elke maand de eindjes bij elkaar moet knopen. Of je jouw doelen wél of niet hebt behaald – denk er gerust over na, maar maak je er niet drúk over. Want dat alles is zo klein in vergelijking met wat er echt toe doet: gezondheid, verbinding met mensen van wie je houdt en genieten van de dingen die er nu op dit moment in je leven gebeuren. Het leven is niet altijd een feestje en verdriet en pijn hoort er óók bij. Toch is het cliché gewoon waar: we hebben maar één leven, en die is écht te kort om teveel tijd kwijt te zijn aan negativiteit, (onnodige) zorgen en boosheid. Dus vertel je dierbaren vandaag nog hoeveel ze voor je betekenen, geniet van de kleine én grote dingen en vooral: lééf!
Meer levenslessen lezen?
12 levenslessen van de mens. Welke herken jij?