Een betere balans tussen werk en privé, beter voor onszelf zorgen, meer aandacht voor vrienden, minder tijd spenderen aan social media; vaak willen we heel veel tegelijk, maar lukt het maar niet om echt te veranderen. Herkenbaar? Probeer dan eens maandelijkse intenties te zetten. Daarmee schep je orde in de chaos en vergroot je de kans op duurzame veranderingen.
Als je aan yoga doet, zijn intenties je vast al bekend. Veel yogadocenten vragen je namelijk om voorafgaand aan de les een persoonlijke intentie te zetten. Jezelf niet forceren, met je volledige aandacht bij elke houding zijn, of extra focus op je ademhaling, bijvoorbeeld. Door een intentie te zetten, maak je helder wat op dat moment (of de komende tijd) belangrijk voor je is en motiveer je jezelf om daar heel bewust aandacht aan te geven. Intenties helpen je om je gedachten en acties te sturen.
Intenties versus doelen
Intenties en doelen worden vaak met elkaar te verward, maar zijn niet hetzelfde. Intenties gaan om een staat van zijn. Ze zijn intern gemotiveerd, terwijl doelen extern georiënteerd zijn. Waar intenties gericht zijn op hoe je je wilt voelen, gaan doelen vooral over wat je wilt doen. Nog een onderscheid is dat intenties niet meetbaar zijn, maar doelen wel:
Intentie: Ik wil kalmte en rust in mijn hoofd creëren.
Doel: Elke dag mediteren.
Intentie: Ik wil me prettig in mijn lichaam voelen.
Doel: Regelmatig hardlopen.
Zoals je ziet, kunnen doelen je wel helpen om je intenties waar te maken. Wil je zelf aan de slag met maandelijkse intenties? Dat doe je zo:
1. Reflecteer
Neem aan het eind van de maand de tijd om rustig na te denken over wat je belangrijk vindt voor de aankomende maand. Wat vind jij het belangrijkste in het leven? Hoe wil je je voelen en wat maakt je gelukkig? Wie en waar wil je op de lange termijn graag zijn? Wees vooral niet selectief, maar schrijf gewoon alles wat er bij je binnenkomt op.
2. Kies vijf intenties
Maak op basis van de brainstorm uit stap 1 een lijstje van 5 intenties die nu het belangrijkst voor je zijn en waaraan je de komende maand wilt werken. Vind je 5 teveel? Minder kan natuurlijk ook. Meer liever niet: vijf ballen in de lucht houden gaat nu eenmaal beter dan tien. Zorg ervoor dat je intenties persoonlijk zijn, want als iets voor jou belangrijk is, ben je veel gemotiveerder om er elke dag mee bezig te zijn. Voor nog meer focus kun je een aantal intenties binnen hetzelfde thema kiezen. Bijvoorbeeld: werkgeluk, gezinsleven, zelfliefde, gezondheid of creativiteit.
3. Wees positief
Benader je intenties zo positief mogelijk. Dus niet: ik wil niet meer piekeren. Maar: ik wil vertrouwen hebben in de toekomst. En niet: ik mag niet meer klagen. Maar: ik wil tevreden zijn met wat er is. Het is veel fijner – en dus makkelijker – om aan iets positiefs te werken, dan aan iets negatiefs.
4. Maak er wat leuks van
Een simpel geschreven of getypt lijstje met je intenties is prima, maar het kán leuker! Haal gerust potloden, glitterpennen en kleurstiften tevoorschijn om je intenties te voorzien van kleine tekeningetjes, accenten, kleuren, enzovoorts. Van een lijstje dat je dagelijks meerdere malen onder ogen krijgt, kun je maar beter iets vrolijks van maken, toch?
5. Plaats je intenties op een zichtbare plek
Plaats je lijstje op een plek waar je het regelmatig ziet. Hang je intenties bijvoorbeeld op de spiegel in de badkamer, plak ze op de koelkast of leg ze op je nachtkastje.
6. Bekijk ze opnieuw en opnieuw en opnieuw…
Kijk elke ochtend even naar je lijstje, om jezelf te herinneren aan je intenties. ‘s Avonds bekijk je ze nog eens, om voor jezelf kort te evalueren welke intenties er vandaag goed gingen, en welke er juist wat extra aandacht verdienen. Aan het eind van de maand herhaal je het proces en kun je aan de slag met nieuwe intenties.
Beeld: fotografie door Dana van Leeuwen, styling door Marita Janssen
Meer lezen over het zetten van intenties?
Aan de slag met een intentie? Gebruik de magie van kaarsen.