Mag ‘t wat trager? Een pleidooi voor langzaam leven

Mag ‘t wat trager? Een pleidooi voor langzaam leven Mag ‘t wat trager? Een pleidooi voor langzaam leven Mag ‘t wat trager? Een pleidooi voor langzaam leven

In een wereld waarin de meeste dingen gericht zijn op versnellen en presteren, is het ongelofelijk waardevol om wat vaker te vertragen.

Afspraken plannen we strak achter elkaar in, artikelen lezen we vluchtig en scannend, de supermarktschappen staan vol kant-en-klare maaltijden die je in de auto snel naar binnen kunt werken. En dan is er nog de maatschappelijke druk die ons voorschrijft om op zo jong mogelijke leeftijd een succesvol leven te hebben. Met andere woorden: zorg dat je rond je dertigste al carrière hebt gemaakt, een dik horloge om je pols hebt en een leuke man/vrouw op de bank hebt zitten. En zou je niet al eens nadenken over kinderen?

Snel, sneller, snelst

Het is hier wellicht een tikje ongenuanceerd opgeschreven, maar overdrijven maakt duidelijk. We leven in een overvol, digitaal tijdperk waarin we bewust of onbewust worden gedwongen om te versnellen. Wanneer is de laatste keer dat je écht de tijd hebt genomen om aandachtig een boek te lezen? Hoe lang is het geleden dat je met een vriend(in) op een terras neerstreek en de tijd vergat? Wanneer jouw leven op dat van mij lijkt, kan dat zomaar best lang geleden zijn. Veel van mijn ‘leesmomenten’ hebben plaatsgemaakt voor eindeloos scrollen op mijn social media. En wanneer ik op een terras zit, kijk ik voortdurend op mijn smartphone.

Slow food en slow reading

Gelukkig is er de laatste tijd heel wat van doen over de verloren deugd van traagheid. Zo is er de slow food-beweging die zich afzet tegen de snelle, industriële productie van voedsel. In plaats daarvan koesteren en beschermen zij het gebruik van verse, lokale producten die met liefde worden bereid in de traditionele keuken. Je staat er wellicht iets langer voor achter het fornuis, maar reken maar dat je dubbel zoveel geniet van de vers bereide maaltijd die je jezelf (en je eventuele tafelgenoten) vervolgens voorzet. Ook slow reading is in opkomst. Laatst schreef de Vlaamse krant De Standaard een vurig pleidooi om het vluchtige lezen vaarwel te zeggen en met meer aandacht teksten tot ons te nemen. Desnoods woord voor woord hardop voorlezend, zodat echt doordringt wat er geschreven staat.

Vertragen is bewust worden

Vertragen betekent bewuster en bedachtzamer bezig zijn met wat je op dat moment aan het doen bent. Of dat nu gaat om het koken van een maaltijd, het lezen van een boek of artikel of het poetsen van onze tanden. De tijd nemen voor wat je op dat moment aan het doen bent, is één van de basisprincipes van mindfulness, waarin bewustwording en aandacht belangrijke elementen zijn. Elementen die ons uiteindelijk een voller leven opleveren. Een leven waarin ervaringen, smaken, geuren en kleuren worden opgemerkt en bij ons blijven, in plaats van vluchtig opgenomen om direct weer in de vergetelheid te raken.

Meer lezen?

Volgend artikel
Bang voor sleur? Nergens voor nodig (het helpt ons juist)
Bang voor sleur? Nergens voor nodig (het helpt ons juist)