Regenachtig of kil herfstweer betekent: tijd om te cocoonen. Gelukkig is binnenblijven absoluut geen straf met deze inspirerende Netflix-documentaires.
1. Mountain (2017)
Voor wie hoogtevrees heeft, is deze documentaire misschien niet de beste keuze, maar wát een prachtige beelden zijn in deze film te zien. ‘Mountain’ gaat over machtige bergen over ter wereld en de mensen die hun leven wagen om ze te beklimmen. Deze documentaire is een zogeheten ‘meditatieve’ documentaire, wat betekent dat je niet heel veel informatie krijgt over wat je precies ziet, maar vooral veel adembenemende filmbeelden ziet met rustgevende, klassieke muziek eronder. Wie een avond wil ontspannen, zit met deze documentaire dan ook helemaal goed.
2. The magic pill (2017)
Dat voeding veel invloed heeft op onze gezondheid is een feit, maar kan een dieet ook fungeren als medicijn? Kok Pete Evans, de maker van deze documentaire, denkt van wel. De film draait om het ketogeen dieet, dat staat voor geen koolhydraten, wel eiwitten, vet en groente. De film volgt verschillende mensen in Australië en Amerika die kampen met uiteenlopende klachten. Tien weken lang volgen zij het keto-dieet, vervolgens wordt gekeken op welke manier dit de gezondheid van de deelnemers heeft beïnvloed. Een interessante documentaire waar je ook nog eens wat van opsteekt.
3. Recovery Boys (2018)
Opioïden zijn zeer sterke pijnstillers die kunnen worden voorgeschreven door dokters in geval van pijn. In Nederland wordt hier (gelukkig) voorzichtig mee omgesprongen, maar in Amerika is het makkelijke voorschrijven van zeer zware pijnstillers de veroorzaker van een grote verslavingsepidemie. Mensen krijgen pijnstillers voorgeschreven en raken verslaafd, maar wanneer de behandeling stopt, is de verslaving er nog steeds. Zo zakken de verslaafden steeds dieper weg wanneer ze op zoek gaan naar (illegale) alternatieven. In deze ontroerende documentaire worden vier jonge mannen gevolgd terwijl ze hun leven op de rails proberen te krijgen na jaren van verslaving.
4. Kuinka katkaista kierre (2016)
Halden is de meest humane gevangenis van Noorwegen. In deze documentaire reist de directeur langs gevangenissen in de Verenigde Staten om te pleiten voor een aanpak die gericht is op re-integratie. Nergens ter wereld zitten zoveel mensen in de gevangenis als in de Verenigde Staten. Waren er in 1980 nog ongeveer een half miljoen gevangenen, inmiddels zijn dat er twee miljoen, bijna 1 procent van de volwassen bevolking. Vooral zwarte mannen lopen het risico om te worden opgesloten. Een op de drie van de zwarte mannen in Amerika beland gedurende zijn leven in de gevangenis. Is het Noorse systeem de oplossing?
5. Jane (2017)
Primatologe Jane Goodall vertrok in de zomer van 1960 als 26-jarige uit Engeland om aan de oevers van Lake Tanganyika in het huidige Tanzania de nog vrijwel onbekende chimpansees te bestuderen. Ze had niet veel meer bij zich dan een notitieblok en een verrekijker. Haar onderzoek in Tanzania zou baanbrekend en grensverleggend worden, meer dan iemand ooit had kunnen verwachten. In deze documentaire met nooit eerder vertoonde beelden zien we hoe Jane toegang krijgt en houdt tot de wereld van deze meest aan de mens verwante diersoort.